tržište rada

Potražnja za radnom snagom u SAD-u posustaje

21.06.2024 u 18:46

Bionic
Reading

Potražnja za radnom snagom u SAD-u posustaje, signalizirajući da se poslodavci sve teže nose s teretom visokih troškova zaduživanja, upozoravaju stručnjaci

U protekla četiri tjedna na burzu se prijavljivalo u prosjeku gotovo 233 tisuće otpuštenih radnika tjedno, najviše u devet mjeseci, pokazali su podaci ministarstva rada.

Raste i broj nezaposlenih koji produljuju zahtjeve za isplatom naknade za nezaposlenost, dosegnuvši u pretprošlom tjednu 1,828 milijuna, najvišu razinu od početka godine.

Podaci se odnose na razdoblje tijekom kojeg je vlada anketirala poslodavce za potrebe izvješća o zapošljavanju u lipnju.

U svibnju poslodavci su bili neto otvorili 272 tisuće novih radnih mjesta, nadmašivši mjesečni prosjek u prethodnih 12 mjeseci, prema izvješću ministarstva rada.

Stopa nezaposlenosti porasla je pak prvi puta od siječnja 2022. godine, dosegnuvši 4,0 posto, što signalizira da otpušteni radnici možda teško pronalaze novi posao.

Prijave otpuštenih radnika na burzu navode na zaključak da lipanj neće donijeti reprizu dobrih rezultata iz svibnja, zaključuje glavni američki ekonomist u Oxford Economicsu Ryan Sweet.

Središnja banka potcjenjuje naznake problema, smatra Sweet.

Fed je agresivno podigao kamatne stope kako bi obuzdao inflaciju, a zapošljavanje mu je važan kriteriji u kreiranju monetarne politike.

"Fed bi trebao svrnuti pozornost na rizike na tržištu rada", smatra Sweet.

Njegovo mišljenje dijeli i glavni ekonomist Pantheon Macroeconomicsa Ian Shepherdson.

"Američka središnja banka Fed previše je optimistična u procjenama nezaposlenosti", upozorava Shepherson.

U lipnju Fed je potvrdio da u ovoj godini očekuje stopu nezaposlenosti od 4,0 posto. U 2025. trebala bi porasti na 4,2 posto i biti nešto viša no što su u banci do sada očekivali. 

sve osim nogometa

Učitavanje...