LAVROV ODGOVARA NA PROZIVKE

'Ruski avioni dopremaju vojnu opremu i humanitarnu pomoć Siriji'

10.09.2015 u 14:44

Bionic
Reading

Na ruskim 'humanitarnim' letovima za Siriju prevozi se vojna oprema i humanitarna pomoć, priznao je u četvrtak ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. 'Zrakoplovi koje Rusija šalje u Siriju prevoze vojnu opremu, u skladu s postojećim ugovorima (s Damaskom), i humanitarnu pomoć', rekao je ruski šef diplomacije.

SAD i neke europske zemlje izrazile su zabrinutost zbog tereta koji se prevozi na tim letovima.  Washington je posljednjih dana izvršio pritisak na Grčku i Bugarsku da ne dopuste Rusiji da koristi njihov zračni prostor za letove za Siriju.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ranije u četvrtak odbio je komentirati informacije po kojima se ruske vojne snage nalaze u Siriji, pošto su razni izvori u posljednjih nekoliko dana naveli da je Rusija uključena u vojne operacije u toj zemlji.

'Prijetnja koja dolazi od Islamske države je očita ... jedine snage koje im se mogu suprotstaviti su sirijske oružane snage', rekao je Peskov, ponovivši rusko stajalište da bi dugogodišnji saveznik Kremlja sirijski predsjednik Bašar al-Asad trebao biti uključen u međunarodne napore u borbi protiv radikalne islamističke skupine.