KERRY ODLUČNO

SAD i EU su složne u politici prema Rusiji

08.02.2015 u 13:08

Bionic
Reading

Američki državni tajnik John Kerry zanijekao je u nedjelju da se Sjedinjene Države i Europa razilaze u stajalištu prema Rusiji pošto su dan ranije američki senatori oštro kritizirali Njemačku i druge zemlje zato što se protive slanju oružja ukrajinskoj vojsci

‘Uvjeravam sve da podjela nema i nema raskola - čujem da ga ljudi pokušavaju stvoriti’, rekao je Kerry na konferenciji za novinare u Minhenu.

‘Ujedinjeni smo, svi tijesno surađujemo, svi se slažemo da ovaj izazov neće završiti vojnom silom. Ujedinjeni smo u diplomaciji’, rekao je Kerry.

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je u subotu da slanje oružja Ukrajini ne bi riješilo krizu u toj zemlji, čime je izazvala oštru reakciju vodećih američkih senatora Lyndseya Grahama i Johna McCaina, koji su optužili Berlin da okreće leđa savezniku u nevolji.

Žestoka razmjena mišljenja na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu ukazala je na krhkost transatlantskog konsenzusa kad je riječ o pitanju kako se suočiti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u sukobu na istoku Ukrajine.

Zapad optužuje Rusiju da ljudima i oružjem pomaže ukrajinskim separatistima koji se žele otcijepiti i Rusiju je kaznio nizom sankcija, no službena Moskva niječe svaku upletenost u taj sukob koji je odnio više od 5000 života od travnja.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u subotu je u Minhenu pokazivao putovnice ruskih vojnika koji su ušli u Ukrajinu kako bi dokazao ‘agresiju i prisutnost ruskih postrojba’ koje se bore na strani pobunjenika na istoku zemlje.