kao promatrač

SAD najavio ponovno uključenje u Vijeće UN-a za ljudska prava

08.02.2021 u 15:03

Bionic
Reading

Sjedinjene Države sudjelovat će kao promatrač na Vijeću UN-a za ljudska prava, koje je napustilo u lipnju 2018. pod Trumpovom administracijom tražeći reforme, rekao je predstavnik SAD-a na ženevskom forumu u ponedjeljak

"Drago mi je obavijestiti vas da će ovo jutro tajnik (Antony) Blinken objaviti da će se Sjedinjene Države ponovno uključiti u Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava kao promatrač", najavio je Mark Cassayre, otpravnik poslova američke misije pri UN-u u Ženevi.

"Činimo to znajući da je načelni angažman s Vijećem najučinkovitiji način da se ono reformira i poboljša", istaknuo je Cassayre na organizacijskom sastanku Vijeća.

Trumpova administracija povukla se kao članica vijeća 47 država u lipnju 2018., optužujući forum da ima "kroničnu protuizraelsku pristranost".

Forum, utemeljen 2006., ima kao stalnu točku dnevnog reda izraelska kršenja ljudskih prava na okupiranim palestinskim teritorijima, a koju Washington već dugo želi ukloniti.

Nakon napuštanja Vijeća, američko izaslanstvo samo je prisustvovalo razmatranju stanja ljudskih prava u svakoj članici UN-a, ali ne na redovitim sastancima vijeća koji se održavaju tri puta godišnje.

"Premda prepoznajemo nedostatke vijeća, znamo da ovo tijelo ima potencijal da bude važan forum za one koji se bore protiv tiranije i nepravde širom svijeta", rekao je Cassayre tijelu koje okuplja 47 zemalja u Ženevi.

Ovo je najnoviji korak američkog predsjednika Joea Bidena da poništi Trumpov izlazak iz nekoliko međunarodnih organizacija i saveza.

Otkako je Biden preuzeo dužnost u siječnju, SAD se ponovno pridružio Pariškom sporazumu o zaštiti klime i zaustavio proces napuštanja Svjetske zdravstvene organizacije.