SAVEZ NAKON KRITIKA

Sadiq Khan i David Cameron zajedno protiv Brexita

30.05.2016 u 17:41

Bionic
Reading

Premda ga je isprva oštro kritizirao, konzervativni britanski premijer David Cameron sklopio je u ponedjeljak savez s laburističkim gradonačelnikom Londona Sadiqom Khanom radi promicanja ostanka Velike Britanije u EU-u

Dvojica čelnika su na jugozapadu prijestolnice zajedno predstavila autobus za kampanju 'Britain Stronger in Europe' (Britanija je jača u Europi) i pozvala Britance da na referendumu 23. lipnja glasaju protiv izlaska zemlje iz Unije.

Prije samo nekoliko dana bilo bi teško zamisliti konzervativnog vođu i novu zvijezdu laburista zajedno, zbog oštrih riječi koje su izmijenili u vrijeme predizborne utrke za londonskog gradonačelnika u kojoj je 5. svibnja pobjedu odnio Sadiq Khan

Tada je Cameron predbacio Khanu da se dosad 'više puta pojavljivao u društvu ekstremista' što je laburist zanijekao. Zbog toga je nekolicina laburističkih zastupnika nazvala premijera 'rasistom'.

Cameron je u ponedjeljak izjavio da je 'ponosan što je na govornici zajedno s laburističkim gradonačelnikom Londona', čovjekom koji je 'ponosan što je musliman, Britanac i Londončanin'.

'Budimo iskreni: Ima puno toga o čemu se premijer i ja ne slažemo', rekao je pak Khan. 'No kada je riječ o suradnji u interesu Lodončana, surađivat ćemo', dodao je, istaknuvši da 'više od 500.000 radnih mjesta u Londonu ovisi izravno o EU-u'.

Premda sebe naziva 'euroskeptikom', Cameron se protivi izlasku zemlje iz Europske unije, smatrajući ga skokom u nepoznato.

U nastojanju da pridobije različite društvene skupine, Cameron je istaknuo da su za ostanak u EU-u 'sindikati, poslodavci, laburistička stranka, zeleni, liberalno-demokratska stranka i konzervativna vlada'.

Nije spomenuo svoju konzervativnu stranku koja je desetljećima podijeljena u vezi s europskim pitanjem.

Neki zastupnici konzervativne stranke koji se zauzimaju za napuštanje EU-a pozvali su Camerona da dade ostavku nakon referenduma.

Po prosjeku šest zadnjih anketa mrežne stranice 'What UK thinks', 53 posto Britanaca želi ostati u EU-u, a 47 posto želi izaći.