Samo je jedna maturalna haljina!

Samo je jedna maturalna haljina!

08.03.2013 u 10:32

Bionic
Reading

Nakon 14 godina ponovno sam odjenula svoju maturalnu haljinu. Detalje maturalne večeri I haljine za koju se ne mogu odlučiti je li totalni trash ili je genijalna, kao I novu nagradnu igru donosim vam u postu.

Sigurna sam da mnoge od vas u svojem ormaru čuvate svoju maturalnu haljinu. Neke ju kriju kao zmija noge jer misle kako je totalni demode, druge su je pak skratile da bi ju mogle nositi u malo neformalnijim izdanjima, a treće su pak svoju posudile rodici, mlađoj sestri ili kćeri od mamine prijateljice.

U moje vrijeme, maturalne haljine su se uglavnom šivale. I to ne zbog toga što nije bilo butika gdje smo ju mogle kupiti, nego iz razloga što je svaka od nas imala neku svoju genijalnu ideju kako bi trebala izgledati haljina iz snova. Od prevelikog htijenja finalni rezultat u velikom broju slučajeva bio je kič. Ako bi haljina još ispala okay, fulale bi s frizurom ili s cipelama ili makeup-om.

Moja je haljina ipak bila kupljena. Na slijepo. Starci su negdje otputovali, mislim u Italiju, I vratili se s plišanom crnom haljinom, s košaricama I na bretelice koje su krasile zlatne kopče. I naravno s izrezom sa strane. Bacala je na najbolja Versace izdanja iz 90-ih. Sjećam se da sam bila malo tužnjikava što su me doveli pred gotov čin. Dok su moje drugarice šivale svoje sirenaste haljine I ukrašavale ih štrasom, ja sam se morala zadovoljiti s komadom crnog pliša sa zlatnim kopčama.

Moja je prijateljica Ružica, za razliku od mene, svoju haljinu osmislila sama I dala ju šivati. Inspiraciju je pronašla u legendarnoj haljini Scarlett O’Hare napravljenu od zavjesa smaragdne boje.

Kako to inače biva, maturalne večeri odvijaju se po gradskim hotelima. Hotel Split danas je renoviran I nimalo ne liči na mjesto na kojem sam provela jednu od najvažnijih I najglamuroznijih večeri u svojem životu. Hotel Bellevue pak, u kojem je bila Ružicina maturalna, nije se mako s mrtve točke, štoviše kudikamo je derutniji pa smo odlučile da nam baš on posluži kao kulisa za ovaj hommage

Današnji post krije više simbolika. Vrijeme je matura pa možda kojoj maturantici posluži kao ideja za maturalnu haljinu, u što iskreno sumnjam. No to je manje bitno. Važnije je to što je danas 8. mart ilivamga Dan žena koji nas podsjeća, ili bi nas barem trebao podsjećati na to kako bi morale biti ujedinjene I složne u borbi za ženska prava koja su I danas, u 21. stoljeću ugrožena. Zlostavljanje žena, mobbing nad ženama, trgovina ženama, prostitucija, silovanja, ubojstva žena za koje nitko ne odgovara (slučaj Indija), uskraćivanje skrbništva nad djecom (slučaj Anđa Marić), seksizam, diskriminacija pri zapošljavanju, u politici itd. Sve su to još uvijek goruće teme pred kojima ne bismo trebale zatvarati oči.


Zato drage moje, sretan vam od srca vaš dan I nemojte se zadovoljiti tek jednim karanfilom ili ružom. Vi vrijedite puno više.

No, da ne bih završila post u nekakvom melankoličnom tonu odlučila sam vas nagraditi. Pretražite stare albume ili foldere I iskopajte svoju fotografiju u maturalnoj haljini. Fotke i kratki opis šaljite u inbox ModeKomode na facebooku ili na mail: modakomoda@t-com.hr do srijede 13. ožujka. Mali žiri ModeKomode nagradit će onu koja na njega ostavi najjači dojam. Nagrada je poklon bon u mojem omiljenom butiku Tradate u Vlaškoj 64 u Zagrebu, u koji je upravo stigla predivna proljetna kolekcija.

I bez srama molim!!! Ja ću također priložiti svoju original fotku s maturalne večeri (haljina je mila majka kakve su bile frizura i make up).