vrućina ne posustaje

Samo jedna regija danas će biti na 'ugodnijoj' temperaturi, evo gdje prijete pljuskovi

29.08.2024 u 07:27

Bionic
Reading

Hrvatsku u četvrtak očekuje pretežno sunčano i vruće vrijeme, a najviša dnevne temperaturae zraka kretat će se od 30 do 35 Celzijevih stupnjeva, prognozira DHMZ. Uz dnevni razvoj oblaka popodne je pokoji pljusak moguć uglavnom u Dalmaciji. Vjetar će puhati slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Na moru će bura poslijepodne okrenuti na sjeverozapadni i jugozapadni vjetar.

Unatoč kraju kolovoza, sunčano, suho i vruće vrijeme na Jadranu i dalje traje, uz nastavak toplinskog vala, prognozirao je za HRT Izidor Pelajić. Pljuskovi s grmljavinom bit će rijetki.

Na krajnjem jugu Hrvatske, noć sa srijede na četvrtak donosi vrlo visoke temperature. Četvrtak će biti vruć, s dnevnim temperaturama između 32 i 35 °C, uz blagi vjetar s mora i jutarnju buru. Prevladavat će sunčano vrijeme, ali će biti i ponekih nestabilnosti. Mogućnost kratkih pljuskova postoji uglavnom u unutrašnjosti, lokalno, sredinom dana.

U četvrtak su u unutrašnjosti Dalmacije mogući pljuskovi, ali manje vjerojatni nego dan ranije. Na srednjem Jadranu, uzduž obale i na otocima, očekuje se suho i sunčano vrijeme. Sredinom dana puhat će umjeren sjeverozapadni vjetar, povremeno s jakim udarima, što će donekle ublažiti osjećaj vrućine, dok će temperature dosezati do 34 °C.

Na sjevernom Jadranu prevladavat će vedro i vruće vrijeme, s jutarnjom umjerenom burom podno Velebita, koja će lokalno biti jaka, a poslijepodne zapuhat će povremeni zapadni vjetar. More će biti malo do umjereno valovito.

U Istri ugodnija temperatura

U unutrašnjosti Istre i Gorskog kotara bit će umjerenog razvoja oblaka tijekom dana, dok je ujutro u nekim kotlinama moguća kratkotrajna magla. Najviše dnevne temperature u gorju će dosezati oko 30 °C, što će biti nešto ugodnije u odnosu na ostatak zemlje.

U središnjoj Hrvatskoj prevladavat će sunčano i vruće vrijeme, s mogućnošću slabog razvoja oblaka poslijepodne, osobito uz granicu sa Slovenijom. Noćne temperature samo će nakratko pasti ispod 20 °C, dok će dnevne temperature dosezati do 33 °C.

Meteoalarm narančastog stupnja

"Toplinski val. Maksimalna temperatura > 33 °C; Minimalna temperatura > 22 °C.

BUDITE SPREMNI na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi", objavio je DHMZ.

Vruće na istoku Hrvatske

Na istoku Hrvatske, temperature će biti i nešto više, do 35 °C, dok će jutarnje temperature ponegdje biti oko 17 °C. Prevladavat će sunčano i uglavnom mirno vrijeme, uz povremeni umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar u Podunavlju.

Vrućina će se nastaviti i do kraja vikenda, uz stabilno, sunčano i vruće vrijeme u unutrašnjosti. Temperature će ostati iste ili će lagano porasti, a vjetar će uglavnom biti slab, dok će u petak povremeno puhati umjeren sjeveroistočni vjetar.

Na Jadranu će prevladavati vedro i vruće vrijeme, ponegdje sparno. Noći će ostati vrlo tople, osobito u Dalmaciji, gdje slab burin neće donijeti značajno osvježenje. Početkom rujna, osvježenje će se tražiti u toplom moru i popodnevnom umjerenom maestralu, prognozirao je za HRT Izidor Pelajić.