besana noć

Turisti otkazuju apartmane i bježe, jedan vatrogasac ozlijeđen: 'Cijelu noć je bila panika'

29.08.2024 u 06:15

  • +32

Stigli kanaderi na Žrnovnicu, vatrogasci se srušili od umora

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj

Bionic
Reading

Pod kontrolu je stavljen požar koji je u srijedu navečer izbio u Sitnu Donjem te je za promet otvorena lokalna cesta Žrnovnica-Sitno Gornje-Srinjine, izvijestili su vatrogasci napominjući kako je jedan od njih lakše ozlijeđen.

Cijelu noć bila je panika, ali kuće su obranjene i požar je jutros stavljen pod kontrolu, rekao je Hini zapovjednik požarišta u splitskoj vatrogasnoj postrojbi Marinko Bogdan. Dodao je kako su od jutros u pomoć gasiteljima uključena i dva kanadera.

Lakše je ozlijeđen, iščašenjem ramena, jedan vatrogasac, kazao je Bogdan. Na cijelom požarištu u Žrnovnici trenutačno je 298 vatrogasac i 80 vozila, rekli su vatrogasci.

Vatrena stihija napredovala je noćas na 200 metara od mjesnog groblja, a u mjestu Lolići vatra je gotovo stigla do domova ljudi. Zaustavljena je tek 15 metara od nekih kuća. Mještani noćas nisu spavali.

Požar na sjevernom dijelu požarišta u Žrnovnici ponovno se u kasnim večernjim satima pretvorila u otvoreni plamen pod utjecajem bure. Radi se o teško pristupačnom terenu što je otežalo pristup vatrogascima lokaciji.

  • +41
Bura ponovno zapalila požar na području Žrnovnice Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin

Tijek događaja

8:00 Stigli su kanaderi, vatrogasci padaju s nogu od umora

7:54 Tijekom noći na požarištu dežuralo je 250 vatrogasaca i 80 vozila

  • +6
Tijekom noći na požarištu dežuralo je 250 vatrogasaca i 80 vozila Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj

7:44 Situacija jutros puno bolja nego sinoć

"Situacija na terenu je puno bolja nego noćas. Imamo još nešto malo aktivnog požara, a to je na nepristupačnom terenu. Očekujemo dva kanadera koja će to pokušati riješiti, izjavio je za Jutarnju kroniku HRT-a zapovjednik DVD-a Klis Zoran Cicvara te dodao je kako su vremenske prilike mirne, vjetra nema i očekuju da će tako i ostati.

Lokalne ceste otvorene su za sav promet.

7:30 Kuće su obranjene

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković rekao je za N1 da je noćas bilo dosta vatre, ali i da su kuće obranjene te je zaustavljeno napredovanje požara.

Na požarištu u Žrnovnici večeras cijelu noć je dežuralo 250 vatrogasaca i 82 vozila.

Sve do večernjih sati požar je bio pod kontrolom, no bura je preokrenula priču. Vatra se nekim kućama noćas približila na 15 metara, doznao je portal Dalmacija Danas od stanara koji ih spremno brane. Neprohodno je bilo i za ljude i za vozila.

Dalmatinski portal objavio je noćas da je istočno od Srinjina požar za kojeg se očekivalo da će se smiriti uz pomoć kanadera, prebacio na Perun.

7:00 Turisti otkazuju rezervacije, napuštaju apartmane

Vijest o požaru proširila se i van Hrvatske pa turisti otkazuju svoje rezervacije, piše Dalmacija Danas. Nino Ordulj, vlasnik vile Nino u Sitnom Gornjem nam kaže kako su mu gosti koji su trebali doći krajem rujna otkazali rezervaciju jer se boje požara.

Još jučer je dosta turista napustlo iznajmljene apartmane u Žrnovnici i obližnjoj Podstrani u strahu od širenja požara.

Ovako je situacija na terenu izgledala jučer.

  • +5
Vatrena fronta na području Žrnovnice u mjestima Sitno Donje i Sitno Gornje Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin