ASSOCIATED PRESS

'Sankcije EU-a bile bi sramota za Hrvatsku'

17.09.2013 u 11:39

Bionic
Reading

'Najnovija članica Europske unije, Hrvatska, suočena je sa skorim sankcijama zbog novog zakona koji zabranjuje izručenje osumnjičenih kriminalaca', javlja agencija Associated Press

Kao jedna od mjera sankcija spominje se blokiranje fondova za kontrolu hrvatskih granica. 'Sankcije bi bile sramota za balkansku zemlju samo dva mjeseca nakon što se pridružila bloku', piše AP.

U članku se napominje da je zakon donesen samo dan prije nego što je Hrvatska službeno postala članicom EU-a te da se njime ide protiv prakse Europske unije.

Prema glasnogovornici povjerenice za pravosuđe EU-a, početak sankcija priprema se već za ovaj tjedan. Agencija prenosi i uvjeravanja predsjednika hrvatskog parlamenta, Josipa Leke, po kojima on ne očekuje 'materijalne' posljedice sankcija te uvjerava da će 'Vlada znati kako reagirati i zaštititi interese Hrvatske'.

Spornom zakonu protivi se i opozicija, primjećuje AP, te navodi službeno obrazloženje Vlade RH kako je bit zakona zaštita veterana rata, koji se vodio od 1991. do 1995, od procesuiranja izvan granica Hrvatske.

Oporba, javlja Associated Press, tvrdi da je zakon zapravo usmjeren na zaštitu od izručenja Njemačkoj bivšeg šefa hrvatskih obavještajnih službi Josipa Perkovića, čovjeka koji je 'stvorio hrvatske tajne službe nakon što se Hrvatska odvojila od Jugoslavije'. Do tih događanja 90-ih godina Perković je radio u komunističkim tajnim službama Jugoslavije. 'Njemačka traži njegovo izručenje zbog ubojstva hrvatskog disidenta koje je 1983. godine navodno počinila jugoslavenska tajna služba', piše američka novinska agencija.