potpora ukrajini

Scholz: 'Rusiji imperijalstički planovi neće uspjeti'

08.06.2024 u 22:52

Bionic
Reading

Dan prije europskih izbora, njemački kancelar Olaf Scholz ponovno je izrazio potporu ratom razorenoj Ukrajini

"Rusiji neće uspjeti njezini imperijalistički planovi", rekao je socijaldemokratski kancelar u tjednoj videoporuci objavljenoj u subotu.

"Putin mora shvatiti da ne može pobijediti u svojoj brutalnoj kampanji. Da je moguć samo pravedan mir za Ukrajinu." Ankete uoči izbora u nedjelju pokazuju da će SPD dobiti oko 15 posto glasova, otprilike kao i krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD).

Ne vojnicima NATO-a u Ukrajini

Nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao da želi poslati vojne instruktore u Ukrajinu, Scholz je ponovno jasno izrazio protivljenje slanju njemačkih vojnika u ratnu zonu.

"Nastavit ćemo sprječavati eskalaciju", rekao je na predizbornom skupu u Duisburgu u subotu.

Nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Parizu u petak, Macron je u vezi vojnih instruktora rekao: "Želimo koaliciju radi učinkovitosti i nekoliko naših partnera već je pristalo."

Scholz je rekao da se njemačku potporu može sažeti riječima: "Oprez, oprez, oprez."

Ponovno je naglasio da je važno pomagati Ukrajini, ali i spriječiti eskalaciju između Rusije i NATO-a.

Međunarodna pozornica

Uoči sastanka skupine G7 u Italiji, koji počinje u četvrtak, i mirovne konferencije o Ukrajini u Švicarskoj, koja počinje 15. srpnja, Scholz je stavio naglasak na stalnu koordinaciju s partnerima i saveznicima.

Rekao je da će u Švicarskoj promicati zajedničko stajalište prema Rusiji s predstavnicima iz Azije, Afrike i Južne Amerike. Važno je da nacije poštuju međunarodno pravo i Povelju UN-a, rekao je. "I zato Rusija mora okončati svoj osvajački rat."