za jednake uvjete

SDP-ova zastupnica: Država mora financirati odgojitelje u vrtićima, nedostaje ih 5000!

26.06.2024 u 15:34

Bionic
Reading

SDP-ova Boška Ban Vlahek rekla je u srijedu da država mora preuzeti financiranje plaća odgojitelja u vrtićima kako bi se osigurala pravednost i jednaki uvjeti za svu djecu i odgojitelje u zemlji, upozorivši da nam danas nedostaje 5000 odgojitelja

"Odgojitelje u vrtićima mora se pošteno platiti, a one s najboljim rezultatima i nagraditi. Ali to nikako ne može biti na teret općina i gradova jer oni te troškove ne mogu namiriti", kazala je Ban Vlahek u Hrvatskom saboru tijekom slobodnih govora.

Smatra i da država mora preuzeti financiranje plaća odgojitelja u vrtićima kako bi se osigurala pravednost i jednaki uvjeti za svu djecu i odgojitelje u zemlji. Uz to, hitno je potrebno i uskladiti plaće odgojitelja s plaćama drugih obrazovnih radnika koje financira država.

Pojasnila je da se cijeli sustav predškolskog odgoja financira iz lokalnih proračuna te sve ovisi o lokalnim odlukama. Stoga su i različita sredstva koja se za to izdvajaju, a time i standard od vrtića do vrtića. Upozorila je kako se odgojitelji u vrtićima svakodnevno suočavaju s preopterećenjem, lošim prostornim uvjetima te neujednačenim i često nedovoljno visokim plaćama.

Ban Vlahek iznijela je i procjenu da nam danas nedostaje 5000 odgojitelja, a mnogi od njih nemaju prava koja bi po zakonu trebali imati jer im se prekovremeni rad ne evidentira pri čemu se i državni pedagoški standard u 80 posto vrtića ne poštuje.

Glavnim problemom smatra činjenicu da jedinice lokalne samouprave više ne mogu financijski podnijeti to opterećenje, a upitno je i kako će ga podnositi roditelji ako će se općine odlučivati na manji omjer sufinanciranja.

"Situacija je kritična jer su gradovi i općine u sve većem problemu kao i roditelji djece jer teret sufinanciranja vrtića pada na njihova leđa, a troškovi su sve veći", upozorila je.

sve osim nogometa

Učitavanje...