predstavljanje poziva

Vlada ulaže 1,12 milijardi eura u vrtiće i škole: Pogledajte na što se treba utrošiti novac

29.05.2024 u 10:34

Bionic
Reading

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je tri poziva za povećanje vrtićkih kapaciteta, prelazak osnovnih škola u jednu smjenu i izgradnju sportskih dvorana te povećanje kapaciteta u gimnazijama. Tim povodom press konferenciju održao je premijer Andrej Plenković

Na početku se obratio ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. 'Današnje predstavljanje ovih poziva predstavlja krunu napora vlade Andreja Plenkovića u proteklim mandatima i novom mandatu, a to je najveće ulaganje u odgoj i obrazovanje u povijesti RH, čime Vlada pokazuje svoju predanost promjenama u odgoju i obrazovanju, ulaganje i omogućavanje svim učenicima da pohađaju školu pod jednakim uvjetima, a i dostupnost mjesta u dječjim vrtićima na kompletnom području RH', poručio je Fuchs, kazavši da je cilj da sva djeca imaju mjesta u dječjim vrtićima.

Press konferencija Andreja Plenkovića Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

'U ovom trećem pozivu na raspolaganju je 45 milijuna eura za treću fazu dogradnje i izgradnje novih vrtićkih kapaciteta. Trebalo bi biti osigurano 3700 mjesta u dječjim vrtićima', dodao je Fuchs.

'Ovih 45 milijuna se generira iz novog Programa konkurentnosti i kohezije, a izdvojen je izvor sredstava u ovom slučaju', poručio je.

'Od 2019. do 2026. imat ćemo 44.538 novih mjesta u dječjim vrtićima i to je ogromno povećanje koje se dosad u Hrvatskoj nije događalo', rekao je Fuchs.

Javni Pozivi Za Ulaganja u Obrazovanje by Maja Surina on Scribd

Pojasnio je Fuchs i ulaganje u osnovne škole.

'Slijede opremanje, izgradnja i dogradnja škola da bi sve škole u RH prešle u jednosmjenski rad. To je ulaganje od 1,3 milijarde eura. Jedna smjena preduvjet je da bi se moglo prijeći na cjelodnevnu školu, a to planiramo do 2027./2028. Sve škole moraju imati sportsku dvoranu i igrališta, a posebno ćemo voditi računa da svi imaju i dobro isplanirane kuhinje i blagovaonice', kazao je Fuchs.

'Izgradnja škola je jedan od prioriteta, kao i rekonstrukcija višenamjenskih objekata i izgradnja školskih sportskih objekata', dodao je.

'Treći poziv je izgradnja, rekonstrukcija i opremanje srednjih škola. Ciljevi su nam da potičemo upisivanje učenika u deficitarna zanimanja', poručio je Fuchs.

Cilj je, dodao je, i povećati broj učenika u gimnazijama za pet posto.

'Za sva tri programa misli se izdvojiti 1,2 milijarde eura', zaključio je ministar.

'Demografija je prioritet nad prioritetima. Uz Vladu, napravit ćemo sve da u ovom mandatu Hrvatska postigne više od 80 posto stupnja razvijenosti svih naših krajeva', poručio je ministar demografije Ivan Šipić.

  • +24
Predstavljanje ulaganja u obrazovanje Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

Na kraju se obratio i premijer Plenković. 'Već dulje vrijeme govorimo građanima da su glavne četiri piste za razvoj RH demografska revitalizacija, drugi prioritet je digitalna transformacija, treći je dekarbonizacija', kazao je Plenković i pojasnio da su u tom kontekstu osnovana i neka nova ministarstva.

'Obrazovanje je i javno dobro i preduvjet svakog napretka. Ovo je najveće ulaganje u obrazovanje u suvremenoj Hrvatskoj, a i desetljećima unazad. Politički cilj je da do 2030. svako dijete ima zajamčeno mjesto u vrtiću. Drugi cilj je 2027. osigurati jednosmjensku nastavu, jer u zapadnim zemljama nema turnusa', poručio je.

Kazao je da se proračun MZOS-a povećao za dvije milijarde eura.

'Jednake prilike za svu djecu. Mi smo ostavili u nasljeđe to da više nema gladne djece u školama. Standard koji smo postavili nitko ne može više promijeniti jer je toliko visok', poručio je Plenković.

'Trenutno smo u ciklusu najvećih investicija u hrvatski obrazovni sustav ikad', kazao je premijer.