fijasko s nabavom aviona

SDP u Sabor poslao interpelaciju o radu Vlade: Utvrdite odgovornost ministra Krstičevića

Bionic
Reading

SDP je u saborsku proceduru uputio interpelaciju o radu Vlade RH zbog propalog natječaja za borbene avione, potvrđeno je tportalu

U interpelaciji, koju je tportal dobio na uvid, SDP-ovci iznose kronologiju propalog natječaja, pri čemu navode i kako su od američke strane stizala upozorenja da posao neće moći biti zaključen na način na koji su to Hrvatska i Izrael dogovarali, odnosno da Hrvatska neće moći dobiti izraelske avione F-16 u verziji Barak jer Amerikanci traže da se iz njih prije prodaje izvadi izraelska nadogradnja, o čemu je tportal pisao u više navrata posljednjih mjeseci.

>>> Farsa s Izraelcima je gotova: Što slijedi, možemo li nabaviti nove avione i koje?

Naglašavaju kako je Hrvatska izgubila dvije godine, da avioni nisu nabavljeni te da su narušeni odnosi sa SAD-om, a da su 'Ured predsjednice Republike, Vlada Republike Hrvatske, Ministarstvo obrane i ministar Damir Krstičević od samog početka postupka znali ili morali znati, da su postupali s minimumom dužne pažnje, da postupak nabavke borbenih aviona od Izraela nije moguće provesti zbog protivljenja treće strane – SAD-a'.

Posebno opasnim u SDP-u smatraju 'činjenicu da je vrh Ministarstva obrane, na čelu s ministrom Krstičevićem, čitavo vrijeme iznosio neistine: prvo, tvrdeći da je čitav posao dogovoren ne samo s Izraelom, već i sa SAD-om, a potom, nakon što su u javnost dospjeli dokumenti koji to izrijekom demantiraju, negirajući postojanje tih dokumenata'.

>>> Ništa od izraelskih zrakoplova, evo kako se kroz više od godinu dana pregovaralo o novim letjelicama

Prozivaju Vladu i ministra obrane Damira Krstičevića zbog netransparentnog postupka, iznošenja netočnih informacija o suglasnosti treće strane (SAD-a), a da su kada su na vidjelo napokon izašle informacije koje pokazuju da su ministar i Vlada Republike Hrvatske skrivali istinu, te informacije nemušto demantirane.

  • +9
F-16 na Plesu Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

SDP-ovci navode dva razloga za podnošenje interpelacije:

  • prvo, kako bi se osiguralo da se utvrdi čitava istina oko postupka nabavke eskadrile VBA, odnosno kako bi se utvrdilo postoji li i kolika je odgovornost ministra obrane i Vlade Republike Hrvatske
  • drugo, kako bi se osiguralo da se u budućnosti postupci nabavke vojne opreme, pogotovo kada vrijednost te opreme prelazi iznos od nekoliko milijardi kuna, provode transparentno i zakonito, u skladu s odredbama Zakona o obrani.
Dokument: "Interpelacija o radu Vlade zbog propalog natječaja za borbene avione"

Ovako vođen postupak, kaže se u tekstu interpelacije, doveo je do propasti nabavke eskadrile VBA, čime je s jedne strane ugrožena dugoročna stabilnost i održivost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a s druge strane narušen vanjskopolitički položaj Republike Hrvatske, zbog ignoriranja stavova najvažnijeg hrvatskog saveznika u sklopu NATO-a.

U interpelaciji se predlaže i da Sabor, nakon rasprave, usvoji tri zaključka:

  • Hrvatski sabor utvrđuje da postupak nabavke eskadrile višenamjenskih borbenih aviona nije proveden na transparentan način te je njime ugrožena sigurnost Republike Hrvatske i njen vanjskopolitički položaj.
  • Vlada Republike Hrvatske dužna je u roku od petnaest dana obavijestiti Hrvatski sabor o postupku nabavke eskadrile višenamjenskih borbenih aviona, a posebno o upozorenjima i uputama koje je davala vlada Sjedinjenih Američkih Država (tzv. non-paper).
  • Prije pokretanja novog postupka nabavke eskadrile višenamjenskih borbenih aviona Ministarstvo obrane dužno je dobiti prethodnu suglasnost Odbora za obranu Hrvatskog sabora, sukladno odredbi članka 6. stavka 2. Zakona o obrani.