O 'BRAKU HDZ-A I SDP-A'

Serija uvreda, omalovažavanja i niskih udaraca u Zadru

07.11.2013 u 12:58

Bionic
Reading

Neuspjeli pokušaj uvrštavanja na dnevni red sjednice Gradskog vijeća Grada Zadra točke o smanjenju prireza s 12 na šest posto, koju su predložili vijećnici HSP dr. Ante Stračevića, izazvao je plimu uvreda, omalovažavanja i niskih udaraca na uzburkanoj zadarskoj političkoj sceni

Gradonačelnik Božidar Kalmeta je predložio prolongiranje rasprave o ovoj temi za sljedeću sjednicu Gradskog vijeća kada će se donositi i proračun za 2014. godinu te je vijećnike izvijestio kako je HDZ već obavio razgovore o smanjenju prireza i mogućnosti njegova ukidanja. Kalmetin prijedlog prihvatio je dio vijećnika SDP-ove koalicije. Znakovito je kako je unutar samog SDP-a došlo do razilaženja, što je za neke bio znak demokratskih procesa unutar stranke, a za druge potvrda sve izraženijeg raskola unutar stranke. Priklanjanje dijela SDP-ovaca HDZ-ovom prijedlogu izazvalo je reakciju Marka Pupića Bakrača iz redova Akcije mladih, poznatog po britkom jeziku. Pupić Bakrač se u vrijeme predizborne kampanje nije libio pojedince iz HDZ-a nazvati kriminalcima, dok je SDP-ovce prozvao zbog tihe koalicije s HDZ-om.

'Glasovanje SDP-ovaca za HDZ-ove prijedloge nije eksces, nego pravilo. Samo na prvoj sjednici od 36 točaka, SDP nije podržao jednu, a još su javno hvalili HDZ-ove direktore kao da su njihovi. Neki prijedlozi su prošli samo zahvaljujući rukama SDP-a. Suradnjom ovih dviju stranaka oštećeni su građani koji su mogli plaćati manji prirez. Odustajem od teze da se SDP i HDZ vole tajno, oni se vole javno', kazao je Marko Pupić Bakrač te napomenuo kako se nada da će na sljedećim izborima Akcija mladih ostvariti bolji rezultat te kako će onda SDP i HDZ biti primorani svoju 'vezu okruniti brakom'.

Vrlo brzo stigao je odgovor iz redova SDP-a. Omerka Šarić Frantin, za koju je Pupić Bakrač rekao da uz Irenu Dragić i Željka Mikina spada u skupinu SDP-ovih seniora koji posebno podržavaju HDZ, uzvratila je izuzetno niskim udarcem. 'Zabrinjava me zdravstveno stanje dvojice vijećnika Akcije mladih', kazala je Šarić Frantin misleći pri tom na Pupić Bakrača i Antu Rubešu. Ustvrdila je kako se radi o najobičnijem podmetanju Akcije mladih na račun SDP-a. Pupić Bakrač, kojeg je nezavisni vijećnik Reno Sinovčić s govornice Gradske vijećnice već upućivao na psiho test, na njezinu je izjavu reagirao promptno. Sročio je priopćenje za javnost u kojem je zaključio kako je siguran znak da je s njim sve u redu činjenica da se o njegovom zdravlju 'brinu takvi znalci i stručnjaci za sve uključujući i zdravstvo, poput Rena Sinovčića i Omerke Šarić'. Ponovio je tezu kako se SDP i HDZ vole javno.

'Umjesto da se polemizira s onim što smo izrekli i našim stavovima, u nedostatku argumenata Omerka Šarić i njoj slični po mentalnom sklopu i metodama koriste se osobnim diskvalifikacijama najniže razine. Javno smo iznijeli argumente koji nepobitno ukazuju na suradnju SDP-a i HDZ-a u gradu Zadru. Ako ste na prve dvije sjednice Gradskog vijeća od 36 glasovanja bili samo jednom protiv, ako ste glorificirali rad gradskih poduzeća i HDZ-ovih direktora, ako ste podržali HDZ-ov inženjering i makinacije oko prisustvovanja građana sjednicama Gradskog vijeća, ako ste na Županijskoj skupštini i u Gradskom vijeću direktno pomagali HDZ-u u kritičnim momentima, zdrav razum može donijeti samo jedan zaključak', kazao je Pupić Bakrač koji je opleo i po HSP AS te ih prozvao za 'krađu' prijedloga i 'pokazivanje zuba' svom koalicijskom partneru HDZ-u samo da bi lakše došli do fotelja u gradskoj upravi , koje samo što se nisu počele dijeliti.

Zanimljivo je kako HDZ bez glasova HSP AS ne može izglasati proračun, čime 'dionice' pravaša značajno rastu. Malo tko u Zadru želi vjerovati da bi u slučaju pucanja ljubavi unutar koalicije HDZ-HSP AS, SDP pružio ruku spasa HDZ-u. Marko Pupić Bakrač u takvo što je uvjeren.