najavljen polarni vrtlog

Severe Weather Europe objavio dugoročnu vremensku prognozu: Evo kakva će biti zima

26.08.2024 u 11:52

Bionic
Reading

Severe Weather Europe objavio je prva dalekosežna predviđanja koristeći nekoliko sezonskih vremenskih modela

Prvi pogled na prognozu za zimu 2024./2025. pokazuje utjecaj slabe faze La Niña. Ova faza će promijeniti uobičajeni uzorak mlazne struje iznad Sjeverne Amerike i Tihog oceana, proširujući svoj doseg na ostatak svijeta, piše Severe Weather Europe.

Globalni meteorološki sustav ima mnogo pokretačkih čimbenika velikih i malih razmjera. Glavni čimbenik ove godine bit će slab događaj La Niña u Pacifiku, ali također se očekuje da će polarni vrtlog pokazati svoje 'teške boje' kada počne zima. Iznad Europe vidi se granično područje niskog tlaka koje donosi hladnoću i snijeg u središnje dijelove.

Prognoza temperature oceana za ranu zimu pokazuje da je aktivan događaj La Niña, a vjerojatno će ući u povijesne knjige kao slab. Ali to će ipak ostaviti traga na položaju mlazne struje. Ovi podaci pokazuju nam da ćemo vidjeti određeni utjecaj ovih anomalija tijekom nadolazeće sezone hladnog vremena.

Kako točno La Niña mijenja zimske vremenske prilike?

El Niño - južna oscilacija (ENSO) - klimatski je obrazac koji se ponavlja i uključuje promjene u temperaturi voda u središnjem i istočnom tropskom dijelu Tihog oceana.

Zima i polarna mlazna struja

Nekoliko zimskih sezona imalo je aktivnu fazu La Niñe u posljednjim desetljećima. To meteorolozima omogućuje analizu prošlih podataka da bi vidjeli kako se zimski vremenski obrasci obično razvijaju pod La Niñom.

Na taj način ENSO značajno utječe na tropske padaline i obrasce tlaka, mijenjajući povratni sustav atmosfera-ocean. Utjecaj ENSO-a širi se globalno kroz ovaj sustav, mijenjajući zimsku temperaturu i obrasce padanja snijega na sjevernoj hemisferi.

Slika u nastavku prikazuje prosječni uzorak La Niñe tijekom nekih zima u posljednjim desetljećima. Snažan sustav visokog tlaka vidljiv je u sjevernom Pacifiku. Glavno područje niskog tlaka nalazi se iznad Kanade i sjevera Sjedinjenih Država, a još jedno područje niskog tlaka je nad jugozapadnom Europom.

Gledajući prognozu površinske temperature nad Europom, vidimo očekivanu sliku na temelju anomalija tlaka. Veći dio kontinenta topliji je od normale pod utjecajem sustava visokog tlaka koji se proteže s Atlantika.

Prognoza padalina za Europu pokazuje sušniji signal na zapadu zbog anomalije visokog tlaka. Ali ostatak kontinenta pokazuje više oborina nego što je uobičajeno.

Snijega u našem dijelu Europe neće baš biti

Promatrajući Europu, vidimo prvenstveno ispodprosječnu količinu snijega. Nad Skandinavijom se pak predviđa više snježnih oborina od uobičajenih zbog utjecaja lokalnog sustava niskog tlaka.