natječaj

Sevilla i Pafos 'europski glavni gradovi pametnog turizma', Zagreb u užem krugu, posebno se istaknuo jedan muzej

10.11.2022 u 18:48

Bionic
Reading

Španjolski grad Sevilla i ciparski Pafos proglašeni su 'europskim glavnim gradovima pametnog turizma' među 29 gradova Europske unije koji su se bili prijavili na natječaj, izvijestio je u četvrtak organizator natjecanja Europska komisija. Među sedam gradova koji su ušli u uži krug bio je Zagreb.

Europska komisija, izvršno tijelo EU-a, dodjeljuje ovo priznanje od 2018. u cilju promicanja 'pametnog turizma'. Koncept se sastoji od održivosti, pristupačnosti, digitalizacije, kao i kulturne baštine te kreativnosti.

Gradske vlasti su prijavile Zagreb na natječaj koji je trajao od ožujka do lipnja, nakon čega je ušao u drugi krug te je predstavio program i aktivnosti planirane za iduću godinu. 'Zagreb predano radi na tome da postane pristupačan svima', navedeno je u njegovoj prezentaciji, gdje je posebno naveden primjer Tiflološkog muzeja koji se bavi problematikom osoba s invaliditetom, pogotovo osoba oštećenog vida. Također je istaknuto da gradske vlasti žele od centra učiniti pješačku zonu te smanjiti promet u središtu grada.

Među sedam gradova kandidata nalazili su se i Aarhus (Danska), Gijon (Španjolska), Porto (Portugal) te San Sebastian (Španjolska). Žiri je međutim odlučio da najbolje programe u četiri područja 'pametnog turizma' za 2023. godinu imaju Sevilla i Pafos.

  • +35
Ulični festival Cest is d'Best Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

U njihovim centrima će biti postavljene prigodne skulpture koje će biti izložene tijekom iduće godine. 'Uz to će dobiti promotivnu podršku te biti dijelom mreže pametnih turističkih gradova koja razmjenjuje dobre prakse, održava radionice i izrađuje brošure', navedeno je u priopćenju organizatora natječaja.

Prethodnih godina ovim naslovom bili su se okitili Valencia (Španjolska), Bordeaux (Francuska), Malaga (Španjolska), Goteborg (Švedska), Helsinki (Finska) i Lyon (Francuska).