demografija u fokusu

Šipić: Ne možemo mi ministarstvu dati štrucu kruha da namaže paštetu

03.10.2024 u 10:17

Bionic
Reading

Nekoliko mjeseci od oformljenja novog ministarstva, ministar demografije i iseljeništva Ivan Šipić obratio se na press konferenciji govoreći o svojim planovima, ali i predstavljajući savjetnike

'Budućnost hrvatske države ovisi o narodu, o djeci, o pronatalitetnoj politici. Ovo ministarstvo će nadživjeti i ministra Šipića i druge ministre', kazao je Šipić na početku press konferencije.

Podsjetio je da je ovo novooformljeno ministarstvo. 'Ministarstvo je dijete koje se tek rodilo i mora se razviti. Ne možemo mi ministarstvu dati štrucu kruha da namaže paštetu i da je spremno za školu. Ne može to tako. Volim ovaj slikovit govor, vjerujući da će i ovo ministarstvo proći prve porođajne muke', poručio je.

Govorio je i o problemima s prostorom, sada donekle riješene. Poručio je da dovođenje posebnih savjetnika nije uhljebljivanje i da je svjestan toga da ne može sam znati sve.

Najavio je Zakon o strancima, a koji će danas biti na Vladi. 'Više se Hrvati neće tretirati kao stranci iz trećih zemalja', poručio je Šipić.

Osvrnuo se na zamjerke zbog toga što će se iseljenike - povratnike osloboditi poreza na dohodak. 'Imamo li mi sad neke koristi od njih, osim novca koji šalju? Naša intencija je dati neki ritam i poticaj. Znamo da to neće napraviti čudo, ali ćemo imati cjelovitiji pristup, posebno prema gospodarstvenicima koji žele ulagati i posebno prema onima koji se žele vratiti', kazao je.

'Nismo protiv stranaca, nikada od mene nećete čuti da bi itko osudio dolazak ikoga u Hrvatsku. Pa i moja tri brata su u Njemačkoj. Nama su prednost Hrvati iseljenici, nismo time uvrijedili druge koji žele doći. Ali neka se znaju pravila igre i neka se svi prilagode ovoj zemlji', poručuje Šipić.

Upozorio je da se u kolovozu ove godine rodilo 420 manje djece nego u istom razdoblju prošle godine.

'Ako to nije alarm, ne znam što jest. Ako nas to ne obvezuje na domoljuban i savjestan pristup, ne znam što će. Još ću jednom reći – otklanjam strančarenje i uvrede. Moj poziv svima da predlože nešto pozitivno još uvijek stoji, ali nema tih prijedloga kolega zastupnika koji drže govore i kritiziraju', rekao je.

Šipić: Tko će za nekoliko godina čuvati kravu, tko će čuvati magarca i tko će jesti dobra steak od životinja koje izumiru Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/Pixsell

Ministar se osvrnuo i na sektor poljoprivrede, spomenuvši poticaje za koje kaže da su svakako potrebni. No usporedio je to s pitanjem demografije.

'Ako možemo za govedo boškarina dati poticaj 795 eura, za konja posavca 795 eura, za magare dati 311 eura... To je poticaj za jednu vrstu. Ako ne budemo shvatili kolika je važnost ozbiljnog pristupa demografiji, tko će čuvati kravu za par godina, tko će čuvati magarca, tko će jesti steak od tih životinja? Ti poticaji su potrebni, ali što s djecom? Ovih 309 eura majkama za dijete je premalo. Zato predlažemo sto posto povećanja porodiljnih naknada. Treba razmisliti o njima, treba razmisliti o dječjem doplatku', kazao je Šipić.