sjednica vlade

Plenković otkrio koliko će rasti mirovine, najavio promjene za kratkoročni najam i smanjenje paketa mjera

22.08.2024 u 12:32

Bionic
Reading

Na prvoj sjednici nakon ljetne stanke Vlada je usvojila prijedlog Zakona o upravljanju i održavanju zgrada, izmjene i dopune Zakona o komunalnom gospodarstvu te prijedlog dopuna Zakona o građevinskoj inspekciji

Sjednica Vlade 22.8.2024. Izvor: Društvene mreže / Autor: Vlada RH

Također je usvojen prijedlog o financiranju drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola u Hrvatskoj za školsku godinu 2024./2025. sredstvima iz Državnog proračuna te prijedlog o financiranju obveznih udžbenika za učenike srednjih škola. Uz to je prihvaćen prijedlog o kandidatkinji Republike Hrvatske Dubravki Šuici za članicu Europske komisije u mandatnom razdoblju od 2024. do 2029. godine.

U uvodnoj riječi premijer Andrej Plenković izrazio je sućut obiteljima poginulih pomoraca na trajektu Lastovo i dodao kako očekuje da se utvrdi zbog čega je došlo do nesreće. Naveo je da će prihodi od turizma biti više nego prošle godine. Dodao je da su predložili da Šuica ponovno bude povjerenica Europske komisije za demografiju i demokraciju.

Mirovine rastu više od 7 posto

Istaknuo je da će se Vlada u narednim mjesecima baviti rebalansom proračuna, odnosno odgovornim upravljanjem javnim financijama, te da će se uskoro predstaviti i novi krug porezne reforme i Nacionalni plan stambene politike, kao i zakonske izmjene za formulu izračuna mirovine.

Od 1. srpnja uskladit će se mirovine, a najavio je da bi to trebalo iznositi povišicu veću od sedam posto.

'Razmatramo i nove pakete mjera koje će biti kalibrirane. Vodit će se računa o najugroženijim skupinama, ali uzet će se u obzir i širi kontekst koji je takav da se postupno ide prema smanjenju mjera i paketa koji su doneseni. Uspjeli smo očuvati socijalnu koheziju u vremenu najveće energetske krize i vodit će računa o najugroženijim skupinama, ali uzet ćemo i širi kontekst da se ide prema smanjenju paketa koji su doneseni', kazao je premijer i dodao da će se s novim paketom mjera izaći dovoljno rano.

Stavljanje praznih stanova u funkciju

Branko Bačić, potpredsjednik Vlade, govoreći o prijedlogu Zakona o upravljanju i održavanju zgrada, kazao je da se prvi put uvodi zajednica suvlasnika koja će imati svoju osobnost i svoj OIB. Dodao je da je bitna novost da će se u sve zgrade više od tri kata moći ugraditi liftovi te da će Vlada u budućnosti sufinancirati obnovu fasada s 33 posto.

Jedna od predloženih novosti je i ograničavanje prenamjene stanova u turističke apartmane i druge oblike kratkoročnog iznajmljivanja, s obzirom da će za takvu vrstu aktivnosti biti potrebna suglasnost 80 posto suvlasnika zgrade.

To se radi prije svega iz činjenice što u Hrvatskoj, prema podacima Državnog zavoda za statistiku i Hrvatske elektroprivrede, 40 posto sveukupnog stambenog fonda ne služi stanovanju. Cilj je da se tih oko 908.000 stanova vrati njihovoj prvotnoj i izvornoj namjeni, istaknuo je Bačić.

"Umjesto da stanovi budu na tržištu, da se onda poveća ponuda i budu priuštivi našim mladim obiteljima i sugrađanima, praktično se u njima obavlja druga djelatnost, što dovodi do povećanja cijena kvadratnog metra, stambenog prostora, kao i najma", kazao je ministar, koji napominje da je ovaj zakon dio mjera nove stambene strategije koja će uskoro biti predstavljena.

'Ono što je važno je ograničavanje prenamjene stanova i prostora u turističke apartmane i druge oblike iznajmljivanja i za to će trebati suglasnost 80 posto suvlasnika Umjesto da su stanovi na tržištu, u njima se obavlja djelatnost i sve je manje priuštivog stanovanja našim sugrađanima. Kada bi se sve stavilo u funkciju, mogli bismo u njih praktički staviti cijelu jednu Hrvatsku. Na ovaj način radimo i na održivom turizmu u Hrvatskoj', kazao je Bačić i dodao da će povećanje ponude tih stanova na tržištu dovesti do smanjenja cijena nekretnina.

Sufinaciranje ugradnje liftova

Bitna je novost i da će sve zgrade koje imaju tri kata ili više po posebnom programu moći ugrađivati liftove, pri čemu će država participirati s 33 posto vrijednosti ugrađivanja lifta.

Uvode se i kazne, ukoliko suvlasnici samovoljno dograđuju višestambene zgrade, rekao je ministar.

Govoreći o Zakonu o građevinskoj inspekciji, kazao je da u Hrvatskoj i dalje buja divlja gradnja i da DIRH ima samo 70 građevinskih inspektora te da oni ne mogu pokriti cijelo područje Hrvatske. 'Stoga predlažemo da se u to uključe i 882 komunalna redara u jedinicama lokalne samouprave te će i oni moći naplaćivati kazne', kazao je Bačić.