pokazivanje mišića

Rat u DP-u: 'Penava je očito gazda, a Radić izguran iz vlastitog projekta. HDZ pak...'

20.08.2024 u 14:26

Bionic
Reading

Otvoreni rat traje u Domovinskom pokretu. Tako bi se mogla rezimirati današnja press konferencija aktualnog predsjednika DP-a Ivana Penave, na kojoj je on uputio jasne poruke svojim oponentima, točnije drugom čovjeku stranke Mariju Radiću

Nakon niza javnih istupa pojedinih članova Predsjedništva Domovinskog pokreta posljednjih dana, u kojima su kritizirali šefa stranke, Ivan Penava odlučio je uzvratiti udarac. Pojavio se pred novinarima sa svim ministrima iz redova DP-a, svim državnim tajnicima i velikom većinom saborskih zastupnika, a svojim je oponentima uputio jasne poruke.

'Ako netko iz ovog ili onog razloga ne može u prve redove, bilo zbog svoje prošlosti ili zbog nekih drugih tereta koji ga muče, za njega ima mjesta u stranci, ali on ne može biti taj koji odlučuje. DP-u trebaju ljudi koji donose odluke, a ne nečije marionete, DP-u trebaju vođe, a ne vladari iz sjene', poručio je Penava, jasno aludirajući na Marija Radića, koji je odustao od funkcije ministra prilikom sastavljanja Vlade.

Nije se Penava zaustavio samo na Radiću. Osvrnuo se i na kritike šefa Kluba zastupnika i predsjednika zagrebačke organizacije stranke Igora Peternela, a koji mu je zamjerio to što Vukovar ima dvostruko više delegata od Zagreba.

'Milijun puta sam rekao da, dok sam ja predsjednik DP-a, meritorni će biti rezultati izbora. Kada Peternel postane gradonačelnik Zagreba, onda će Zagreb imati puno veći broj delegata. Međutim uvjet da on dobije moju podršku za zagrebačkog gradonačelnika je da prestane nanositi štetu stranci kojoj pripada', poručio mu je Penava.

Kritičare je Penava prozvao da iznose laži i prvi je to put da se izravno osvrnuo na izjave pojedinaca iz DP-a.

'Nešto o čemu se špekuliralo, o čemu smo svi šaputali, o čemu se javno govorilo, ali ne od samih članova i struktura unutar DP-a, sada je javno izašlo na vidjelo. Razvija se u nekom smjeru koji je bio i najavljivan i očekivan, a to je da je to rascjep na razini Penava - Radić i da u tom rascjepu Penava u ovom trenutku ima većinu. Pretpostavljam da je to dosta frustrirajuće za Radića jer je taj projekt osmislio i prvi put ga podigao sa Škorom, pa ga ponovno izvukao iz pepela s Penavom, financirao, strukturirao, da bi mu se na kraju dogodilo da na neki način bude marginaliziran unutar vlastite stranke', analizira za tportal politički analitičar i komunikacijski stručnjak Jerko Trogrlić.

Koliko god je možda Radić sve dobro politički promislio, kadrovski je očito pogriješio, dodaje Trogrlić. 'Događa mu se to da je izguran iz vlastitog projekta', poručuje.

  • +6
Mario Radić Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo

Struje u DP-u nisu novost

No priča o dvije struje unutar Domovinskog pokreta nije nova. Šaputalo se o njima već na sam dan izbora, kada se govorilo o jednoj struji koja bi radije surađivala s HDZ-om i drugoj koja ne želi uz HDZ i time je naklonjenija SDP-u, odnosno Zoranu Milanoviću koji je tada pretendirao biti premijer. No, barem javno, DP je složno nastupio i dogovorio suradnju s HDZ-om, a onda su se napukline u odnosima ipak počele manifestirati i javno.

'Nekakav rascjep već se mogao vidjeti kada je Radić odbio biti ministar, međutim oni do sada o svemu nisu javno i otvoreno govorili. Vidjeli smo i neke izjave i različite reakcije u trenucima u kojima se komentiralo Bartulicu i njegovu imovinu te njegov dolazak na izbornu večer. Današnjom press konferencijom i izjavama te ljudima koji su se našli iza njega, Penava je htio pokazati tko je gazda u stranci i po onome što smo mogli vidjeti u ovom trenutku - to je očito on. Koliko je sve to dobro za njih i koliko će opstati bez Radića na način na koji su ga imali do sada, to je drugo pitanje. Ali u ovoj bitki preuzimanja u stranci Penava je pobjednik', kaže Trogrlić.

Nakon današnjeg 'pokazivanja mišića' pitanje je ima li uopće smisla da se Radić kandidira na unutarstranačkim izborima, što još uvijek nije napravio.

'Usprkos uspjehu koji su imali na parlamentarnim izborima, DP je vrlo mala stranka s vrlo izvjesnim ishodima unutarstranačkih izbora. Izvjesni su ishodi i u puno većim strankama, kao što je sada SDP, pa gdje neće u malim strankama. Nisam siguran da će si Radić, a dosad je djelovao vrlo racionalno, dopustiti poraz. Nije mi izgledno da će ići u tu bitku', kaže Trogrlić.

  • +9
Press konferencija Ivana Penave Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

HDZ zadovoljno trlja ruke

Trzavice unutar glavnog koalicijskog partnera sigurno utječu i na koaliciju, no u HDZ-u zasad samo promatraju i čekaju epilog izbora u DP-u.

'Mislim da Vladi taj sukob ne šteti, dapače ojačava neku poziciju. Za njih je izazov jak i ujedinjen DP, a ne DP koji se fragmentira. Ne mislim da oni to potiču ili na neki način šuruju, ali mislim da im ide u prilog ono što se događa u DP-u. Imaju dovoljno ruku za većinu, a DP-u koji je fragmentiran ne odgovara ići na izbore. To samo čini Vladu stabilnijom, a HDZ kao partnera jačim', zaključuje Trogrlić.