trzavice sve glasnije

Član predsjedništva DP-a otvoreno: 'Pobjeda Penave značila bi da je stranka gotova'

17.08.2024 u 14:53

Bionic
Reading

Damir Biloglav, član Predsjedništva Domovinskog pokreta i predsjednik stranačke organizacije u Zadarskoj županiji, izazvao je reakcije intervjuom u kojem tvrdi da bi pobjeda Ivana Penave na unutarstranačkim izborima 31. kolovoza označila propast stranke.

Biloglav je u intervjuu za Antenu Zadar jasno rekao da je on na strani Marija Radića, te kako već duže vrijeme nije zadovoljan odnosnom vodstva stranke.

'Na jednoj strani imate aktualnog predsjednika sa svojom svitom, uglavnom ljudi iz Vukovara i istoka Slavonije, a na drugoj je Mario Radić sa svima nama nezadovoljnicima politikom koju DP provodi i odnosom prema koalicijskom partneru nakon parlamentarnih izbora. Nastala su dva različita bloka, a na stranačkom saboru ćemo, temeljem statuta, birati novog predsjednika i zamjenika, nakon čega će se o situaciji u stranci znati puno više', kazao je Biloglav.

Jasno je dao do znanja kako smatra da bi Penavina pobjeda značila propast stranke. 'Otvoreno sam na strani grupacije koju predvodi Mario Radić, a na izborima su moguće dvije opcije: jedna je da pobijedi Penava, i to zahvaljujući nerazmjernom broju delegata ukoliko dođe do manipulacija oko njihove kvote kako bi većina izaslanika bila iz Vukovara. U takvoj je situaciji nemoguće dobiti rezultate koji odražavaju stvarne snage unutar DP-a jer će ti delegati ciljano podići ruku za Penavu. U tom slučaju možemo reći da je DP kao stranka gotov jer će ga naši birači kazniti. Jer ovakav je DP odigrao jednokratnu ulogu i poslužio HDZ-u i Penavi koji je zadovoljio neke svoje jednokratne interese, ali stranka više neće postojati i više se nemamo čemu nadati. No, ukoliko prevlada ova druga strana, DP će opstati, iako uz teške ožiljke, doći će i do podjele u klubu zastupnika u Saboru, ali će stranka ipak opstati', kazao je Biloglav.

No, Radić se još uvijek nije službeno kandidirao za predsjednika stranke, kalkulira i čeka što bi mogao. Za N1 nije želio stati pred kamere, no, poslao je poruku WhatsAppom.

'Odluku o daljnjim koracima ću donijeti nakon konzultacija s članovima stranke. Stranka nikad nije jedan čovjek. Zajedno smo je osnivali, zajedno ćemo i donositi odluke', komentirao je Radić za N1.

Ivan Penava Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

A oglasio se i Penava, koji također nije imao želju stati pred kamere, izabrao je komunikaciju porukama.

'Nisam spreman ništa komentirati zbog integriteta Domovinskog pokreta', bio je kratak.

Podsjetimo, Penava je za 31. kolovoza sazvao izborni sabor stranke i za sada je jedini kandidat za predsjednika, iako se očekuje i Radićeva kandidatura. Odluka o izborima iznenadila je mnoge u stranci, no Penava tvrdi da je sada najbolji tajming.

'Zar netko misli da smo unutarstranačke izbore trebali održati u veljači pred lokalne izbore i možda tako unijeti turbulencije unutar stranke?', kazao je prije koji tjedan.