OSNIVAČI PRIJAVLJENI

Sjeverozapadna Hrvatska dobila sveučilište

26.01.2014 u 12:18

Bionic
Reading

Sjeverozapadna Hrvatska, nakon višemjesečnih priprema, dobila je regionalno sveučilište - Sveučilište Sjever - čiji je osnivač poduzeće Media uni u suvlasništvu gradova Koprivnice i Varaždina. Tek nekoliko dana ranije, protiv čelnika tih gradova i još nekih aktera USKOK-u je dostavljena anonimna prijava zbog zlouporaba položaja i ovlasti te drugih kaznenih djela. Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever, najavljuje i prijavu protiv nepoznatog počinitelja za lažno prijavljivanje kaznenog djela

Primorac dao dopusnicu

Novo sveučilište, koje je u petak upisano u registar varaždinskog Trgovačkog suda, imat će sukladno ranijim najavama sveučilišne centre Varaždin i Koprivnicu, a nastavit će izvoditi studijske programe institucija iz kojih je integracijom nastalo: Medijskog sveučilišta, godinu dana starog projekta nastalog na temelju privremene dopusnice koju je bivši ministar Dragan Primorac udijelio EPH-u, te pripojenog mu varaždinskog Veleučilišta koje je djelovalo desetak godina.

'Ova regija mora dobiti ono što zaslužuje, mora postati ravnopravna i mora se moći razvijati u skladu sa svojim potrebama i željama. Njezino vlastito javno sveučilište odgovarat će kvalitetno i brzo na sve potrebe našeg gospodarstva te kulturnog i društvenog života. Vjerujem da ćemo potaknuti razvoj cijele regije, ali i šire te postati jedno od najboljih sveučilišta u ovom dijelu Europe', izjavio je povodom registracije prof. dr. sc. Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever.

Umjesto prigodne svečanosti, kako bi to i priličilo ovakvom trenutku, osnutak prvog hrvatskog sveučilišta sjevernije od Zagreba i zapadnije od Osijeka popratili su napisi o kaznenoj prijavi protiv njezinog čelnika Milkovića te gradonačelnika Koprivnice i Varaždina. Uz njih, anonimni je prijavitelj zbog zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe u gospodarskom poslovanju i drugih djela prijavio i direktora EPH-a te ministra Željka Jovanovića

Od Splita u Varaždin i Koprivnicu

Za prijavitelja je, ukratko, sporan način na koji je nastalo Sveučilište Sjever, slijednik Medijskog sveučilišta, čiji su počeci u – Dalmaciji. Naime, 2005. godine prihvaćena je ponuda Europapress Holdinga (EPH) koji je za Slobodnu Dalmaciju nudio 540 milijuna kuna te osnutak Hrvatske medijske akademije, odnosno kasnije nazvanog Medijskog sveučilišta (MS) u Splitu. Iako Primorac daje 2009. i privremenu dopusnicu MS-u, Splićani nikako nisu htjeli dati javni prostor i novac za taj privatni poduhvat, pa EPH projekt seli u – Varaždin.

'Partnerstvo s EPH jedini je način da Varaždin postane sjedište jednog sveučilišta', rekao je direktor sada već bivšeg Veleučilišta u Varaždinu Goran Kozina objašnjavajući sredinom 2011. varaždinskim vijećnicima zašto valja kupiti polovicu osnivačkih prava u tvrtki Media Uni koja je raspolagala s dopusnicom za Medijsko sveučilište, iako nije uopće registrirana za visokoškolsku djelatnost.

No Grad Varaždin tada ipak nije potpisao ugovor s EPH, vjerojatno zbog pritvaranja bivšeg varaždinskoga gradonačelnika Ivana Čehoka. Uskače Koprivnica koja 2012. za skoro tri milijuna kupuje 75 posto udjela u tvrtki Media uni koja nema imovine izuzev planova, dok blizu milijun kuna za 25 posto daje varaždinsko Veleučilište. Uz to, sklopljen je i ugovor o desetogodišnjoj poslovnoj suradnji u kojem se EPH obvezala tek promidžbeno podupirati razvoj MS-a, a Koprivnica i Varaždin osigurati EPH-u konkretnije stvari: godišnje pet stipendija po svakom studijskom programu vezanom uz medijsku djelatnost te omogućiti da ima predstavnika u Sveučilišnom savjetu.

Vrijednost Veleučilišta

Zahvaljujući tim ugovorima, MS je došao na sjever, što je, kako tvrdi prijavitelj, protivno mreži visokih učilišta i zakonima koji propisuju da je za osnivanje sveučilišta nužno napraviti niz planova i programa, a u obzir nije uzeta ni situacija na tržištu rada.

Unatoč tome, ministar Jovanović javno obećava financijsku podršku MS-u, a zatim slijedi, prema mišljenju prijavitelja, još sporniji dio: integracija MS-a i varaždinskog Veleučilišta zamjenom udjela, a sve uz potporu bivšeg prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića. Pri tome je napravljena, kako se navodi u prijavi, izravna šteta Koprivnici jer je poduzeću VELV dala 25 posto udjela u tvrtki Media uni mimo natječaja, ali i Gradu Varaždinu jer je potonjem poduzeću poklonio osnivačka prava nad Veleučilištem koje ima dopusnice za šest programa, imovinu i nastavnički kadar, pa bi njegova vrijednost bila veća od 20 milijuna kuna, ako je EPH za tvrtku Media uni tek s jednom privremenom dopusnicom dobio skoro četiri milijuna kuna. Uz to, kako se upozorava, gradonačelnici Koprivnice i Varaždina daju gradske prostore bez natječaja tvrtki Media uni, osnivaču MS-a/SS-a, iako po zakonu to mogu samo ako imaju većinsko vlasništvo, dakle više od 50 posto, ili ako se radi o javnoj ustanovi, što MS nije jer mu je vlasnik poduzeće.

Rektor Milković: 'Nema nezakonitosti, najavljujemo kontraprijavu'

Dok su čelnici Koprivnice i Varaždina tek kratko negirali bilo kakve nezakonitosti u procesu stvaranja Sveučilišta Sjever, odnosno Medijskog sveučilišta, rektor potonje ustanove bio je opširniji i oštriji.

'Integracija ustanova, odnosno pripajanje Veleučilišta u Varaždinu Medijskom sveučilištu, provodi se temeljem Zakona o ustanovama, odlukama gradova i uzorima kao što je, uz ostalo, Veleučilište Vern integriralo Visoku novinarsku školu i Visoku školu Kairos. Integracija ustanova provodi se bez imovine, uz ravnopravno stjecanje osnivačkih prava gradova nad sveučilištem. S obzirom na to da su osnivači obiju ustanova gradovi, oni sukladno Zakonu o ustanovama donose odluke o pripajanju, integraciji i sl., a time postaja jasno da je i priča o problematičnom prijenosu vlasništva s javne ustanove (koje MS i VELV nisu) potpuno neosnovana i pokazuje nepoznavanje osnovnih pravnih odredbi i samih zakona. Napad na integraciju žalosni je i neodgovorni pokušaj usporavanja i zaustavljanja napredovanja visokog obrazovanja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, odnosno jedinoj regiji, koja još nema svoje sveučilište', poručio je Milković najavivši korištenje svih pravnih sredstava za zaštitu ustanove, među kojima je i prijava protiv nepoznatog počinitelja za lažno prijavljivanje kaznenog djela.