LINIĆ JE DOBRO NAPRAVIO

Škegro: Država u slučaju Spačve nije oštećena!

06.05.2014 u 11:23

Bionic
Reading

Nakon predstečajne nagodbe dokapitalizacijom u vrijednosti 50 milijuna kuna većinski vlasnik Spačve postao je investicijski fond Quaestus FGS. Prvi čovjek fonda Borislav Škegro u razgovoru za tportal rekao je da u slučaju Spačve nitko nije oštećen

'Država u predstečajnoj nagodbi nije oštećena, već je od nje imala i korist. U pozadini svega, zaključujem to po medijskim natpisima, politički je sukob unutar SDP-a', kratko je prokomentirao Škegro.

Quaestus FGS u vlasništvu je Quaestus Private Equityja i države koja drži 50 posto udjela.

Kada se to uzme u obzir, tada ispada da je Spačva sad u većinskom državnom vlasništvu jer Quaestus FGS drži 66 posto udjela, a drugi dioničar je Hrvatska poštanska banka koja ima 26 posto vlasništva.

U predstečajnoj nagodbi država nije bila u poziciji razlučnog vjerovnika, odnosno svoja potraživanja nije imala osiguranima hipotekama na imovinu tvrtke poput banaka.

U toj situaciji ostala joj je mogućnost ili da otpiše 70 posto svojih potraživanja prema Spačvi, a ostalih 30 naplati naknadno ili, kao što je i napravljeno, svoja potraživanja zamijeni nekretninom.

Kada se tako gleda na stvar, može se reći da je država dobro prošla, ali tada sve ovisi o procjeni vrijednosti nekretnine.

Kao što je već pokazao slučaj osječke županice Marine Lovrić Merzel, uhićene zbog sumnje u preplaćivanje zgrade županijskog Zavoda za hitnu pomoć, u Hrvatskoj ne funkcionira sustav procjene vrijednosti nekretnina.