Slanoslatki rustik keksići

Slanoslatki rustik keksići

02.03.2012 u 09:00

Bionic
Reading

... s ružmarinom i pekmezom od marelica. Stara francuska poguzija i povremeni slatki doručak ili slana večera

U nekome sam postu već objašnjavala značenje riječi poguzija, ali ako se ne sjećate ponavljam; bosanski izraz za deliciju. Naprosto im povremeno ne mogu odoljeti. I jedem ih malo na slano, malo na slatko.


Takvog su okusa i teksture da ih možete poslužiti kao krekere ...


... i kao kolačiće

Potrošila sam sav svježi pa sam ih nažalost napravila sa sušenim ružmarinom. Potrudite se nabaviti svježi jer, ima razlike! Puuuno je zanimljiviji okus.
Iako svima koji ne vole previše aromatičnu hranu ipak preporučujem da se drže
suhog. Ružmarina.

za 20 keksića

260 g brašna (namjenskog ili oštrog)
80 g maslaca
60 g kukuruznog brašno ili palente
60 g šećera
2 žličice sušenog ružmarina ili 2 žlice svježeg
3 žlice mlijeka (45 ml)

Zagrijte pećnicu na 190 C
U posudu ubacite brašno, šećer, kukuruzno brašno/palentu i izmrvljeni maslac. Mijesite dok ne dobijete grudice. Ubacite ružmarin i mlijeko i sve zajedno umijesite
u masnu kuglu. Razdijelite je na polovice.

Razmijesite svaku na debljinu koja vam odgovara (ne zaboravite da ćete raditi
male keksne sendviče stoga neka ne budu predebeli/previsoki).
Modlom izmodlajte keksiće, smjestite ih na masni papir i u pećnicu na
10 minuta
dok im rubovi ne porumene.


Izvadite ih iz pećnice i pustite da se ohlade. Poslužite (pre)namazane pekmezom
od marelica, na slatko, ili kakvim sirnim namazom/paštetom (guščjom :P)


... uz kakao, kavu, čaj ili vino/pivo!

Inače, idealan su doručak ...


... kako tjedni tako i vikendni