IZREZANO IZ TV PRIJENOSA

Slavni animator optužio Putina za smrt odvjetnika

Bionic
Reading

Legendarni autor 'najboljeg animiranog filma svih vremena' Jurij Norštejn u subotu je, primajući novu nagradu, pred širokim auditorijem u Moskvi prozvao predsjednika Rusije Vladimira Putina zbog smrti Sergeja Magnitskog, odvjetnika koji je u nerazjašnjenim okolnostima skončao u moskovskom zatvoru

Nagrada 'Svoj put' dodjeljuje se u spomen na sovjetskog kantautora i nerežimskog individualca Vladimira Visockog, a laureati ju primaju za principijelnost i dosljednost tijekom izazovnih etapa na svom životnom putu. Primajući ju pred kamerama najgledanijeg prvog kanala, Norštejn se u jednom trenu nadovezao na govor prethodnog laureata, liječnika Leonida Rošalja koji je ustvrdio da Rusiji nedostaje 120 tisuća liječnika.

'Slušajući ga, istom sam u glavi napravio montažu na Putinovu izjavu: 'Odvjetnik Magnitski umro je od srčane bolesti.' Ja pak mislim da je Magnitski umro od 'srčane bolesti' Putina i načelnika zatvora', poručio je slavni animator, nakon čega su mu govor zaglušili pljesak i povici odobravanja iz publike.

No gledatelji prijenosa na prvom kanalu nisu vidjeli taj događaj: s obzirom da se dodjela emitirala s nekoliko minuta zakašnjenja, govor dobitnika nagrade stigao je biti izrezan. No na Youtubeu je za dan-dva govor pogledalo preko 250 tisuća ljudi.

Jurij Norštejn svjetski je nagrađivani autor animiranih filmova (jedan od najpoznatijih crtića mu je, pomalo hororni, 'Jožik v tumane' iliti 'Ježić u magli' iz 1975. godine). Pored brojnih priznanja, Norštejn je dvostruki laureat zagrebačkog Animafesta, a njegova je 'Bajka nad bajkama' 2002. godine na Animafestu proglašena najboljim animiranim filmom svih vremena. Nagrada koju je primio prekjučer ranijih je godina odlazila u ruke raznolikih pojedinaca, pa ju je tako primio i aktualni ministar obrane, Putinov pouzdanik Sergej Šojgu.

Odvjetnik Sergej Magnitski preminuo je 2009. godine u moskovskom zatvoru Butirka, zatočen skoro godinu dana bez početka suđenja. S vremenom je njegova smrt postala jedan od najčešćih povoda za domaći i međunarodni pritisak na ruske vlasti. SAD je na temelju tog slučaja donio Zakon Magnitskoga koji zabranjuje ulazak na američki teritorij i zamrzava bankovne račune nizu ruskih dužnosnika koje se smatra upletenima u tu nerazjašnjenu smrt; službena je Moskva ubrzo potom donijela zabranu usvajanja ruske siročadi za građane SAD-a, a zatim i demonstrativnu zabranu ulaska u Rusiju za upravitelje zatvora Guantanamo.

Magnitski je radio za britanski fond Hermitage Capital. Optuživao je rusku policiju da pomaže mafijaškim organizacijama preoteti tu organizaciju i tražio zaštitu od ruske vlade. No umjesto istrage protiv bandi o čijem je djelovanju dostavio dokumentaciju, u zatvoru je, bez sudske presude, na skoro godinu dana završio sam Magnitski. Žalio se na pogoršano zdravstveno stanje i užasne uvjete te je naposljetku umro zbog srčanih problema, svega nekoliko dana prije nego što je trebao biti pušten iz zatvora.

Imao je 37 godina. Predsjednik Rusije Vladimir Putin poriče optužbe da je Magnitski stradao kao žrtva režima te da je ruska vlada odgovorna za proces nad odvjetnikom i njegovu smrt. Jedina poznata sankcija koju su vlasti poduzele bilo je otpuštanje ravnatelja Butirke i načelnika federalne zatvorske službe.

Snimka Norštejnovog govora