STISLO SA SVIH STRANA

Slovenija povećava PDV i uvodi krizni porez?

06.05.2013 u 22:26

Bionic
Reading

Povećanje stope PDV-a, porez na nekretnine i uvođenje privremenog 'kriznog poreza' na plaće neke su od mjera koje predviđa slovenska vlada svojim programom stabilnosti, objavili su slovenski mediji, pozivajući se na materijale sa zatvorenog sastanka koji su vodstva koalicijskih stranaka u vladi premijerke Alenke Bratušek održali u ponedjeljak na večer na Brdu kod Kranja.

Vlada bi mjere namijenjene povećanju proračunskih prihoda i stabiliziranju javnih financija trebala potvrditi u četvrtak, na svojoj redovnoj sjednici. Prema nacrtu spomenutog programa, sadašnja standardna stopa PDV-a od 20 posto podigla bi se na 22 posto, a snižena stopa koja se primjenjuje na lijekove i prehrambene proizvode porasla bi s 8,5 na 9,5 posto.

Isto tako, predviđeno je i uvođenje posebnog kriznog poreza na prihod fizičkih osoba, s različitim stopama koje bi ovisile o visini primanja, a planira se i uvođenje poreza na nekretnine, na zaslađena pića i na igre na sreću.

Neke bi mjere bile trajne, a neke poput kriznog poreza koji bi se ubirao od sredine ove do kraja iduće godine privremene.

Najveći financijski učinak vlada premijerke Alenke Bratušek očekuje od povećanja dviju stopa PDV-a, što bi se primijenilo s početkom iduće godine i omogućilo povećanje proračunskih prihoda u visini 250 milijuna eura, dok bi se porez na nekretnine uveo s početkom 2015. godine, a na godišnjoj razini omogućio 240 milijuna eura novih proračunskih prihoda, navodi ljubljansko 'Delo'.