NEVIĐENE MJERE SIGURNOSTI

Soči od danas pretvoren u 'tvrđavu'

07.01.2014 u 13:28

Bionic
Reading

Rusija je jutros u Sočiju i okolici pokrenula 'najveću sigurnosnu operaciju' u povijesti olimpizma. Za mjesec dana ondje će se održati Zimske olimpijske igre

U regiji će biti razmješteno 30 tisuća agenata sigurnosnih službi; od danas su strogo kontrolirani svako kretanje i pristupi objektima. Soči se nalazi pod obroncima Sjevernog Kavkaza koji je od 90-ih poprište velike socijalne krize i rasadnik islamskog separatizma.

Vođa samoproglašenog 'Emirata Kavkaz', Čečen Doku Umarov, ljetos je pozvao islamiste u Rusiji da sabotiraju Zimske olimpijske igre u Sočiju, ukinuvši moratorij napada na civilne ciljeve. Prošlog mjeseca u Volgogradu su eksplodirale dvije bombe i ubile 34 prolaznika.

Soči će biti osiguravan pomoću dvije sigurnosne zone. Prva je 'kontrolirana zona' u blizini olimpijskih borilišta s ograničenim pristupom za ljude s ulaznicama, propusnicama i potvrdama identiteta. Druga će biti 'zabranjena zona' u okolini Sočija.

'Vozilima koja nemaju lokalnu registraciju ili posebne akreditacije bit će zabranjen pristup Sočiju', piše B92, dodajući da je obustavljena svaka prodaja oružja, eksploziva i municije.