solidarnost na kušnji

Šokirana europarlamentarka: U ime EU-a aktivirali Copernicus da pomognu ubojici?!

20.05.2024 u 11:46

Bionic
Reading

Assita Adoua Kanko, belgijska novinarka, aktivistica za ljudska prava i europarlamentarka rođena u Burkini Faso, izrazila je nevjericu zbog toga što je Europska komisija pomogla Iranu u lociranju palog helikoptera nakon nesreće u kojoj je poginuo iranski predsjednik Ebrahim Raisi

Janez Lenarčič, europski povjerenik za upravljanje krizama, jučer je uz hashtag 'EUSolidarity' objavio da je EU na molbu Irana aktivirala sustav satelitskog mapiranja Copernicus za lociranje helikoptera, a nizozemski ultradesničar Geert Wilders odgovorio je: 'Solidarnost EU sa zlom'.

Danas je Lenarčič rekao da to nije bio čin političke podrške bilo kojem režimu ili ustanovi. 'To je jednostavno izraz najosnovnije ljudskosti', napisao je Slovenac. Tim povodom oglasila je i Assita Kanko.

'Tužna sam što je iranski režim ubio Mashu Amini i toliko žena i njihovih pristaša. Šokirana sam time što je Janez Lenarčič objavio u ime EU-a da predlaže aktiviranje solidarnosti za spas iranskog predsjednika. Je li nam to doista bio prioritet? Solidarnost s kim? Ubojicom ili žrtvama? Zna li Lenarčič da smo mi kao Europski parlament dodijelili nagradu Saharov Mashi Amini 2023. upravo zato što se solidariziramo s iranskim ženama? Mashu Amini ubio je ovaj režim. Od tada su pogubljene stotine prosvjednika', napisala je Kanko.

'Ljudi u Iranu su doslovno i figurativno zadavljeni od strane režima. Europska solidarnost? S kim? I s čijim novcem? Lenarčič bi to trebao objasniti. Visoki predstavnik EU-a Josep Borrell, koji je podijelio njegovu poruku, također treba objasniti', navela je, dodajući kako bi danas, da je Iranka, barem na trenutak osjetila olakšanje.

  • +2
Pad helikoptera u Iranu Izvor: EPA / Autor: IGOR KOVALENKO

Kanko je 2019. izabrana za zastupnicu u Europskom parlamentu kao predstavnica Novog flamanskog saveza, a sada je potpredsjednica skupine Europskih konzervativaca i reformista. Ona inače podržava aktivniju ulogu Europske unije u globalnim pitanjima, smatrajući da bi u protivnom Kina pokušala popuniti prazninu. U svojoj ulozi zastupnice u Europskom parlamentu također se zalagala za pitanja s kojima se suočava afrički kontinent.