TROŠKOVI NAJMA U 2014.

Stanove saborskih zastupnika platili ste 3 milijuna kuna

17.12.2014 u 06:58

Bionic
Reading

Od početka godine do početka ovog mjeseca, Sabor je na najam stanova za zastupnike koji nisu iz Zagreba potrošio čak 2.798.036 kuna. Radi se uglavnom o privatnim stanovima na koje je svaki zastupnik do sada pojedinačno potrošio oko 32.000 ili 33.000 kuna

Nešto od više od polovine saborskih zastupnika 7. aktualnog saziva Sabora nalazi se u unajmljenom stanu. Pokazali su to podaci koje je krajem prošlog tjedna u povodu kraja zimskog zasjedanja predstavio predsjednik Sabora Josip Leko.

Prema tim podacima, zastupnici u najmu imaju 89 stanova i u svakom od tih stanova po jedan je zastupnik. S obzirom na to da se većinom radi o jednosobnim ili 1,5-sobnim stanovima, razumljivo je zašto se zastupnici međusobno nisu odlučili na cimerstvo.

Većina rentanih stanova u privatnom je vlasništvu, objašnjavaju nam iz Sabora. No kako zastupnici do njih dolaze, ovisi o njima samima. Jedan dio do stanova je došao preko poznanika, jedan dio preko oglasa, a neki su samo preuzeli stanove koje su u prethodnom mandatu rentali njihovi kolege koji se sada više ne nalaze u saborskim klupama. Oni koji su pak zastupnici već nekoliko mandata, već se niz godina nalaze u istom stanu.

Iako se svota od 2,8 milijuna kuna za najam privremenih domova čini velikom, u Saboru nam kažu da zastupnici ne mogu potrošiti koliko god hoće na rentu. Naime, limit im je 2.500 kuna neto, odnosno oko 325 eura, koliko bi primjerice platili za jednosobni stan ili garsonijeru u strogom centru ili manji dvosobni stan u širem centru Zagreba. Naravno, zastupnici mogu unajmiti i skuplje stanove, no tada 'dodatni' dio moraju platiti iz vlastitog džepa.

Takav je primjer don Ivana Grubišića koji garsonjeru na Trgu bana Jelačića plaća 500 eura. S obzirom na to da mu Sabor pokriva samo dio do 2.500 kuna, ostatak Grubišić mora davati od plaće.

S obzirom na limit, većina je zastupnika od početka ove godine potrošila oko 32 ili 33 tisuće kuna na rentu, no ima onih koji su na najam potrošili i preko 37 tisuća kuna. SDP-ovi Mario Moharić i Dubravko Bilić na rentu su do početka prosinca potrošili 37.500 kuna. U Saboru nam objašnjavaju da su njihovi iznosi viši jer su stanovi koje unajmljuju u vlasništvu pravnih osoba te kao takvi podliježu obvezi plaćanja PDV-a (2.500 + PDV 25 posto = 3.125 x 12 mjeseci = 37.500).

Osim 87 privatnih stanova u najmu, dva su zastupnika imala sreću da se privremeno skrase u državnim stanovima. Tako SDSS-ov Mile Horvat i HDZ-ov Darko Milinović u danima kada Sabor zasjeda spavaju u državnim stanovima, i za to za 283 kune, odnosno 313 kuna mjesečno.

Državni ured za upravljanje državnom imovinom u svakom mandatu Saboru na korištenje da jako mali broj stanova, a u njima uglavnom obitavaju viši saborski dužnosnici, odnosno u ovom slučaju Horvat kao predsjednik Kluba SDSS-a te Milinović kao predsjednik saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport.

Uz svotu koja se iz državnog proračuna izdvaja za najam saborskih stanova, Sabor zastupnicima (doduše, ne svima kojima plaća najamninu) pokriva i režije za što je od početka godine izdvojeno nešto više od 316 tisuća kuna.