idu napeti izbori

Stari igrači ili mlade snage: Ispitali smo tko će u ljuti boj za fotelju župana na jugu

28.10.2024 u 18:58

Bionic
Reading

Lokalni izbori u Splitsko-dalmatinskoj županiji idućeg svibnja po svemu sudeći bit će među zanimljivijima: HDZ ovdje bez prekida vlada puna tri desetljeća, no potpora birača iz ciklusa u ciklus doima se sve tanjom, pa su 2021. jedva sklopili većinu uz glasove pravaša, Kerumovog HGS-a i tadašnje 'žetončiće' iz Domovinskog pokreta

Oporba, s druge strane, pola godine uoči izbora i dalje nema jasno iskristalizirano ime kandidata za župana - ni stranke pojedinačno, a kamoli zajedno. Najavljuje se veliki obračun u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a još uvijek se ne zna tko će u njemu sudjelovati.

U HDZ-u se, kako je tportal pisao prošlog tjedna, traje potpuno otvorena bitka za poziciju kandidata za župana - 'stari' Blaženko Boban htio bi još jedan mandat, njegov današnji 'mladi' zamjenik Stipe Čogelja više ne skriva svoje ambicije. U tjedan dana dilema se nije razriješila.

U kuloarima se dodatno sve glasnije barata imenom također mladog HDZ-ovog načelnika općine Klis Jakova Vetme, kao i svakih četiri godine, no on je dosad ustrajno odbijao sve spekulacije oko kandidature i tvrdio da mu ne pada na pamet odlučiti se na tako nešto.

'Konačnu odluku o kandidatu HDZ-a za župana Splitsko dalmatinske županije donosi Županijski odbor HDZ-a, temeljem niza relevantnih kriterija. Sve ostalo je, u ovom trenutku, na razini spekulacije. Ukoliko budem predložen, tek onda ću razgovarati s obitelji i eventualno prihvatiti kandidaturu', izjavio je Vetma za tportal.

'U stranci se proklamira pomlađivanje, ali čini se da je Vetmino ime ubačeno u kombinacije kako bi se zamutila voda i stvorio dojam da se na terenu oko ničega ne možemo dogovoriti, pa da Plenković presudi i gurne Bobana u utrku za još jedan mandat', tvrdi jedan od tportalovih sugovornika iz ove stranke.

Uglavnom, šef će odlučiti a potom će se sastati Županijski odbor HDZ-a koji će formalno donijeti odluku.

No što se događa u SDP-u?

'Zasad ništa. Ranko Ostojić, koji vodi županijsku organizaciju stranke, sasvim sigurno neće se kandidirati za župana i jasno je dao do znanja da je i kod nas vrijeme za pomlađivanje. Ali kandidata još uvijek nema na vidiku', rekao je za tportal jedan od sugovornika iz ove stranke.

SDP-ovi kandidati za splitsko-dalmatinskog župana (u prošlom ciklusu Ostojić, prije njega Arsen Bauk) u pravilu osvoje respektabilan broj mandata u Županijskoj skupštini i ovu stranku učine najvećom u oporbi, a potom se u drugom krugu izbora za župana provedu kao bosi po trnju i glatko izgube jer im je izborni potencijal ipak ograničen.

Na izborima prije tri i pol godine vrlo blizu ulaska u drugi krug umjesto Ranka Ostojića bio je nezavisni kandidat Ante Pranić, nekadašnji gradonačelnik Vrgorca, a po mnogim procjenama on je za HDZ predstavljao znatno veću opasnost i imao je veću šansu pobijediti Blaženka Bobana kao kandidat ujedinjene oporbe.

Je li moguće da ovaj put dođe do dogovora?

'Teško. Najprije treba pričekati za koga će se odlučiti HDZ, a onda razraditi taktiku. Dosad nije bilo nikakvih razgovora u tom smjeru', odgovara ovaj sugovornik iz SDP-a.

Šansama te stranke po svemu sudeći ozbiljno će naškoditi stranka Centar Ivice Puljka: očekuje se da će splitski gradonačelnik 'povući' znatan dio glasača da inercijom glasaju i za njegovog kandidata za župana, kao i listu na razini županije.

'Predizborna koalicija gotovo je nemoguća zbog odnosa u samom gradu Splitu, gdje je naš kandidat za gradonačelnika Davor Matijević najkonzistentnija oporba Puljku i njegovoj vlasti. No već nakon prvog kruga izbora puno toga će biti jasnije, nije isključeno da tek tada počnu pravi razgovori', zaključuje ovaj sugovornik.