lokalni izbori

Žestoka lobiranja u HDZ-u: Dramatično je u Dalmaciji, a pomno se prati situacija u još jednoj županiji

15.10.2024 u 13:37

Bionic
Reading

Do Općeg sabora HDZ-a koji se ove nedjelje održava u Šibeniku bit će poznati svi kandidati ove stranke na lokalnim izborima u svibnju iduće godine. U većini sredina kandidati su uglavnom poznati, barem neslužbeno, a u pravilu se radi o šefovima stranačkih ogranaka kojima je Andrej Plenković još prije nekoliko mjeseci poručio da se od njih očekuje 'preuzimanje odgovornosti'

No unutar HDZ-a - odnosno, oko samog Plenkovića - traju i žestoka lobiranja u posljednji trenutak za neke od kandidata koji još uvijek nisu sigurni. Posebno je, čini se, dramatično u Dalmaciji, ali u ovoj stranci jednim okom gledaju i što će se dogoditi u Primorsko-goranskoj županiji.

'Ondje se od Olega Butkovića očekuje da predstavi kandidata koji bi napokon mogao svrgnuti SDP sa vlasti, a u stranci se posljednjih mjeseci, otkako se dogodila tragedija na trajektu Jadrolinije, sve češće spekuliralo da bi to mogao biti upravo Butković, koji bi time elegantno bio uklonjen iz Vlade', kaže jedan od sugovornika iz HDZ-a koji ipak priznaje da se radi o poprilično nerealnom scenariju.

Mladost ili iskustvo?

U Splitsko-dalmatinskoj županiji, pak, uloge su sasvim drugačije: ondje se HDZ nalazi na vlasti od samog postanka Hrvatske, premda je prije četiri godine bio najbliže da je izgubi te je jedva sklopio vladajući većinu. Očekivalo se kadrovsko pomlađivanje te se župana Blaženka Bobana (64) već vidjelo u Saboru, dok je kao njegov nasljednik već figurirao sadašnji zamjenik župana Stipe Čogelja (38), koji je čak javno kazao da bi se toga prihvatio. Međutim...

'Ante Sanader mu je dao palac dolje, a Sanader kod Plenkovića ima neobjašnjivo velik utjecaj. Boban će biti kandidat za novi mandat, a Čogelja će mu i dalje biti zamjenik', tvrdi tportalov sugovornik iz HDZ-a.

U prilog tome govori upravo današnji Sanaderov istup u Saboru, kada je u jednom odgovoru Miru Bulju iz Mosta kazao: 'Župan vas je pobijedio na izborima, pobijedit će vas opet'.

Drugi sugovornici, međutim, upozoravaju da ova priča još uvijek nije gotova te da je omjer šansi između Bobana i Čogelje trenutno 'oko 60 naprema 40'.

Znakovito je da je u predizbornoj anketi koju je nedavno proveo HDZ jedno od postavljenih pitanja bilo 'Preferirate li mladosti ili iskustvo?', što također potvrđuje da u stranci nisu razriješili ovu dilemu.

U istoj anketi, po neslužbenim informacijama, kao najprepoznatljivije lice koje bi se moglo suprotstaviti Ivici Puljku pokazao se šef splitskog ogranka Tomislav Šuta, te će on gotovo sigurno biti HDZ-ov kandidat. Među ponuđenim opcijama bili su ministar turizma Tonči Glavina, bivši gradonačelnik Andro Krstulović Opara, gradski vijećnici Ivana Zelić i Jakša Balov i drugi.

U samom HDZ-u zasad ne vlada osobiti entuzijazam oko mogućnosti rušenja Puljka, no tvrde da imaju skrivene adute i da će kampanja biti 'vrlo zanimljiva'.

Ova stranka, inače, napada vlast u gotovo svim većim gradovima ove županije - Splitu, Trogiru, Makarskoj, Pločama, Supetru i drugim. Na vlasti je u Solinu, no i ondje su prije četiri godine bili na rubu da je izgube.

Situacija u Zadru

Slično je u Zadru, u kojemu HDZ ima gradonačelnika bez jasne većine u Gradskom vijeću, pa proračuni padaju i općenito vlada politički kaos. Ondje će stranka kao kandidata za gradonačelnika gotovo sigurno isturiti ministra regionalnog razvoja Šimu Erlića, a kao najizgledniji kandidat za župana spominje se državni tajnik u Ministarstvu prometa Josip Bilaver.

Guranje u utrku dvojice 'teškaša' pokazuje da u HDZ-u itekako vlada nervoza u Zadru, no ona je uglavnom uzrokovana strahom od izbornog rezultata.

Nervoza u Šibeniku

U Šibeniku je vidljiva nervoza oko samog procesa kandidiranja.

'Ondje vladaju goleme trzavice između gradskog i županijskog ogranka. Gradonačelnik Željko Burić sigurno ide po novi mandat, no kao kandidata za župana on vidi Paška Rakića - dok suprotstavljena struja predvođena utjecajnim Nediljkom Dujićem i bivšim ministrom Ivanom Malenicom želi Sanju Jakelić', kaže sugovornik iz HDZ-a.

U Šibeniku će biti napeto do same subote.

U Dubrovniku toga nema: Mate Franković juri novi mandat gradonačelnika, pa u grad poziva i Thompsona, dok će se na županijskoj razini ovdje ipak dogoditi pomlađivanje. Dugogodišnji župan Nikola Dobroslavić (75) ustupa mjesto Blažu Pezi, inače predsjedniku dubrovačko-neretvanskog HDZ-a.

No svi oni čekaju službeni Plenkovićev 'amen' ove subote.