HUMANITARNA KATASTROFA

State Department: Šef UNRWA-e trebao bi moći ući u Pojas Gaze

19.03.2024 u 21:56

Bionic
Reading

Šef UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA) Philippe Lazzarini i drugo osoblje UN-a trebali bi moći posjetiti područja djelovanja agencije, uključujući Gazu, rekao je u utorak novinarima zamjenik glasnogovornika američkog State Departmenta Vedant Patel

Patel je rekao da ne može komentirati zašto Lazzariniju nije dopušten ulazak nakon što su UNRWA i Egipat rekli da je Izrael zabranio šefu agencije za izbjeglice ulazak u Pojas Gaze u ponedjeljak.

"Stava smo da bi oni trebali moći posjetiti područja djelovanja UNRWA-e, uključujući i Gazu", rekao je Patel na redovnom brifingu za novinare u Washingtonu.

"Nastavit ćemo surađivati s vladom Izraela kako bismo brzo i učinkovito odobrili sve tražene vize za djelatnike UN-a i nevladinih organizacija."

Patel je rekao da je slobodno kretanje međunarodnih radnika ključni dio humanitarnog odgovora u Gazi, gdje je stanovništvo na rubu gladi nakon što je Izrael pokrenuo vojnu operaciju kao odgovor na smrtonosne napade militanata Hamasa.

  • +3
Gladna djeca u pojasu Gaze Izvor: EPA / Autor: HAITHAM IMAD

Washington, inače najveći donator UNRWA-e, pauzirao je financiranje agencije u siječnju, nakon što je Izrael optužio 12 od 13.000 zaposlenika agencije u Gazi za sudjelovanje u napadima 7. listopada.

SAD svejedno smatra da je humanitarni rad UNRWA-e neophodan.