upaljen meteoalarm

Nevrijeme s tučom poharalo obalu, stiglo i upozorenje za istok Hrvatske

03.06.2024 u 13:05

Bionic
Reading

Još nekoliko dana nad Hrvatskom će se zadržati nestabilno vrijeme, stoga je i danas za dobar dio zemlje upaljen meteoalarm

Gotovo za cijelu Hrvatsku od jutros je upaljen žuti meteoalarm, no osječka regija nalazi se pod narančastim alarmom, i to nakon 14 sati, zbog mogućeg grmljavinskog nevremena s tučom i prolazno jakim vjetrom. Vjerojatnost grmljavine je veća od 60 posto, upozorava DHMZ.

'Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću, lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča, kao i prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu', poručuju iz DHMZ-a.

Nevrijeme je već poharalo obalom. Prema podacima mreže postaje Pljusak.com, u Starigradu su pale 62 litre kiše po metru kvadratnom, a slijede Krković 55, Biograd na Moru - Betina 53, Starigrad Paklenica i Kaprije 51, Žirje 44, Paklenica PD 40, Zaton 39, Nisko 27, Vodice 25, Benkovac 24 itd.

Nevrijeme je, javlja Dalmacija danas, oko 12:30 pogodilo dijelove Čiova, a bilo je i tuče. Nakon toga nevrijeme je pogodilo i Šoltu, a tuča je padala i u okolici Zadra.

Nevrijeme s tučom na Čiovu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dalmacija danas

U Vodicama je u samo pola sata palo 25 litara kiše po metru kvadratnome što je izazvalo prolazne bujice. Jedan kamion je zapeo ispod tamošnjeg podvožnjaka.

Bujice u Vodicama Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dalmacija danas

Kratkotrajno nevrijeme zahvatilo je i Split gdje su padala i stabla.

  • +3
Nevrijeme srušilo stablo na dva osobna vozila Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkic

Meteorolozi su za danas prognozirali promjenjivo oblačno i nestabilno za cijelu Hrvatsku. Mjestimice će biti kiše i pljuskova s grmljavinom, a lokalno će biti i jače izraženi te obilni, posebice na istoku. Prema večeri postupno smirivanje i djelomično razvedravanje, ponajprije na jugu. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni, uz pljuskove prolazno pojačan. Na Jadranu će puhati jugo te sjeverozapadnjak, kratkotrajno i jak. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 19 i 24 °C.

  • +10
Kiša u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic

Posve stabilno neće biti ni sutra. U unutrašnjosti će biti promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, a ponegdje kiša te poslijepodne lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Na Jadranu će biti sunčanije i većinom suho, osobito na jugu. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni i jugozapadni, na sjevernom Jadranu do sredine dana i jugoistočni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 11 do 15, uz obalu od 14 do 18 °C. Najviša dnevna od 21 do 26 °C.