vrijeme se smiruje

Stiže ljeto: Temperature uskoro idu do 30°C, ali prije toga - još malo iznenađenja

05.06.2024 u 11:08

Bionic
Reading

Hrvatsku u srijedu očekuje pretežno sunčano vrijeme, a popodne su u dijelu zemlje mogući pljuskovi, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) napominjući da bi se najviše temperature zraka mogle kretati većinom između 23 i 28 Celzijevih stupnjeva

Danas tijekom prijepodneva u Dalmaciji mjestimice može biti malo kiše ili poneki pljusak, a poslijepodne uz jači razvoj oblaka lokalno pljuskovi, osobito u unutrašnjosti Istre, u gorskoj Hrvatskoj te na istoku.

Ujutro je mjestimice moguća magla. Vjetar će biti većinom slab, na Jadranu slab do umjeren sjeverozapadni i jugozapadni.

Vrijeme sutra

Pretežno sunčano te vrlo toplo, ponegdje i vruće. Uz umjeren razvoj oblaka mala je vjerojatnost za poneki lokalni pljusak u unutrašnjosti. Ujutro lokalno moguća magla. Vjetar slab, na Jadranu slab do umjeren jugozapadni, prema otvorenom moru sjeverozapadni. Najniža temperatura zraka od 10 do 15, na Jadranu između 15 i 20, a najviša uglavnom od 25 do 30 °C.

Zasad nema meteoalarma

Posljednji tjedni bili su obilježeni upozorenjima Državnog hidrometeorološkog zavoda, a gotovo svakodnevno barem je jedna regija, a počesto i njih više, upozorena na potencijalno opasno nevrijeme. Nakon nestabilnosti, koja je u nekim dijelovima donijela i katastrofalne poplave, vrijeme se konačno smiruje.

Za danas i četvrtak nema upaljenih meteoalarma. Ipak, idućih dana vrijeme neće biti potpuno stabilno, najavio je meteorolog HRT-a Zoran Vakula u novoj prognozi. Navodi da će oblaka biti i dalje, ali ne toliko 'opasnih' kao proteklih dana. Bit će i osjetno toplije, a ponegdje i sparno, najavio je Vakula. Naime od petka temperature ponegdje rastu i do 30 stupnjeva Celzijevih.

Tek krajem tjedna mogući su češći i intenzivniji pljuskovi i grmljavina. Na Jadranu će biti vedro, a porast će temperatura mora i zraka.

Danas stabilnije, kiša će biti rijetkost

Više sunca nego jučer, ali popodne bi još moglo biti pljuskova, a ponegdje i grmljavine. Pljuskovi i grmljavina mogući su u poslijepodnevnim satima u središnjoj Hrvatskoj.

U Gorskom kotaru i unutrašnjosti Istre bit će promjenjivo oblačno, a kiše bi moglo biti na sjevernom Jadranu. Temperatura će rasti do 26 °C.

U Dalmaciji će biti sunčano, no u unutrašnjosti je mjestimice moguća kiša u obliku lokalnih pljuskova. Temperatura će rasti do 27 celzijevaca.

Idući dani bit će još sunčaniji i sve topliji. Ponegdje bi moglo biti i vruće. Na kopnu bi moglo biti i sparine, no i dalje je moguć pokoji pljusak - osobito u petak i subotu.