novi meteoalarm

Stiže olujna bura: 'Potražite sigurnu luku. Mnogi trajekti i katamarani neće ploviti'

22.08.2024 u 07:05

Bionic
Reading

Danas se očekuje uglavnom sunčano i vrlo toplo vrijeme dok će na Jadranu biti vruće uz buru. Ostatak tjedna donosi suho i sunčano vrijeme, uz dnevne temperature koje će biti visoke

Pretežno sunčano, u unutrašnjosti povremeno s umjerenom naoblakom, a ujutro ponegdje i kratkotrajnom maglom. Vjetar većinom slab, na Jadranu umjerena i jaka bura mjestimice s olujnim udarima, poslijepodne u slabljenju i okretanju na jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 27 i 32 °C, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

U istočnom dijelu Hrvatske četvrtak će donijeti pretežno sunčano vrijeme, a u jutarnjim satima mjestimično je moguća kratkotrajna magla. Vjetar će uglavnom biti slab, a jutarnje temperature će se kretati od 16 do 18 °C, dok će dnevne dosezati između 28 i 30 °C.

Središnja Hrvatska očekuje slične temperature i pretežno sunčano vrijeme. Ponegdje će se tijekom dana pojaviti umjerena naoblaka, a ujutro je moguća lokalna magla. Vjetar će biti slab, ali na sjeveru može nakratko biti umjerenog sjeveroistočnog smjera.

Olujna bura na dijelu Jadrana

Na pretežno sunčanom sjevernom Jadranu očekuju se vjetrovitiji uvjeti, s umjerenom do jakom burom u prvoj polovici dana, koja će uz obalu Velebita imati i olujne udare, zbog čega će more biti valovito. Bura će sredinom dana oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadni vjetar.

DHMZ je zbog olujne bure odaslao i posebno upozorenje za Velebitski kanal. "Pojačana do jaka, mjestimice moguća i vrlo jaka bura. Očekuje se brzina vjetra od 65 do 95 km/h.

"Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu."

U gorskoj Hrvatskoj prevladavat će sunčano vrijeme, uz moguću jutarnju maglu u kotlinama. Najviša dnevna temperatura u gorju će iznositi između 24 i 27 °C dok će na obali i otocima biti od 30 do 33 °C.

Dalmacija će doživjeti vruće dane, posebno na obali nakon toplih, a u nekim gradovima i vrlo toplih noći. Sunčano vrijeme će dominirati, ali postoji mala mogućnost za lokalne pljuskove u unutrašnjosti tijekom poslijepodneva. U noćnim i jutarnjim satima očekuje se umjerena do jaka bura, a ona će kasnije oslabjeti i promijeniti smjer na sjeverozapadni i jugozapadni vjetar.

Na jugu Hrvatske, nakon noćne umjerene bure, vjetar će promijeniti smjer na sjeverozapadni i jugozapadni. Pretežno sunčano vrijeme će prevladavati, s osobito vedrim nebom na otocima. Jutarnje temperature kretat će se između 21 i 25 °C dok će dnevne dosezati od 30 do 33 °C.

Većinom suho i sve toplije

"Narednih dana Jadran očekuje stabilno i sunčano vrijeme, s toplim i vrlo toplim noćima, dok će tijekom dana biti vruće. Povremeni umjereni sjeverozapadni vjetar, uz obalu i zapadni te jugozapadni, donijet će lagano osvježenje.

I u kontinentalnim predjelima prevladavat će sunčano vrijeme, ali uz slab vjetar, što znači da su u jutarnjim satima ponegdje mogući kratkotrajni magleni uvjeti. Temperature će postupno rasti, pa će za vikend ponovno posvuda biti vruće", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a..