U Kanadi bi uskoro trebala krenuti masovna proizvodnja genetski modificiranih grimiznih rajčica koje će biti zdravije od običnih, javljaju stručnjaci za biotehnologiju
Koža ovog unaprijeđenog ploda sadržavat će antocijanin, antioksidans kojeg ima u borovnicama. Testovi na životinjama pokazali su da on pomaže u borbi protiv raka, a znanstvenici smatraju da će nove rajčice povećati nutricionističku vrijednost brojnih proizvoda od kečapa do pizze.
Britanski mediji javljaju da je prvih 1.200 litara grimiznog soka od rajčica već spremno za slanje znanstvenicima u Norwichu koji su razvili GM proizvod.
'Iz ovih grimiznih rajčica možete dobiti iste spojeve koje sadrže borovnice i brusnice koji tom voću daju zdravstvenu vrijednost; no ovako ih možete dobiti kroz hranu koju će ljudi jesti u značajnim količinama i koja neće biti previše skupa', rekla je prof. Cathie Martin iz John Innes Centrea u Norwichu u Velikoj Britaniji.
Grimizne rajčice predstavljaju novu - drugu generaciju GMO-a koja je dugo najavljivana. Prva generacija bila je namijenjena prvenstveno poljoprivrednicima jer je imala neka svojstva važna za povećanje otpornosti uroda, a druga je važna za kupce jer njima nudi nešto što obični proizvodi nemaju.
Izum je britanski, međutim, zbog strogih pravila EU-a rajčice je uzgojila kompanija New Energy Farms u Kanadi jer ta zemlja ima zakone koji dozvoljavaju proizvodnju GMO-a.
Prof. Martin smatra da bi se europske zemlje trebale ugledati na Kanadu.
'Oni gledaju svojstva, a ne tehnologiju; u tom pravcu trebao bi se mijenjati i naš način razmišljanja – da se pitamo je li to što radimo sigurno i korisno, a ne je li to GM što znači da ga trebamo potpuno odbaciti', istaknula je prof. Martin.
'Frustrirajuće je to da moramo većinu stvari uzgajati i obrađivati u Kanadi i nadam se da će ovo biti probni proizvod u kojem će ljudi dobiti nešto što je GM, ali ima zdravstvene koristi za njih', rekla je.
Prva pošiljka od 1.200 litara soka stići će u Norwich gdje će znanstvenici testirati njegova svojstva, među ostalim i pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje. Neke ranije studije pokazale su da antocijanin ima protuupalno djelovanje te da usporava rak kod miševa.
No ključno je pitanje kako će na grimizne rajčice s povećanim zdravstvenim koristima reagirati javnost.
Jedno istraživanje javnog mnijenja iz 2010. pokazalo je da u Europskoj uniji ima tri puta više protivnika GMO-a nego pristaša. Posljednji put neki je GMO u EU-u odobren još davne 1998. godine.
Prof. Martin vjeruje da će SAD odobriti prodaju soka grimizne rajčice već za dvije godine. No također se nada da će GMO-i s dodanim zdravstvenim vrijednostima promijeniti stavove ljudi u Europi.
Prof. Nick Pidgeon, stručnjak za psihologiju okoliša na Sveučilišt Cardiff, smatra da će za promjenu negativnog raspoloženja, koje je u Britaniji, među ostalim, izazvala i pojava kravljeg ludila, trebati dosta vremena.
'Ljudi će i dalje strahovati da je to tehnologija koja može interferirati s prirodnim sustavima; brinut će se zbog mogućnosti da će korporacije uspostaviti kontrolu nad tehnologijom i na kraju krajeva da će time hraniti sebe i svoju djecu što će osobito zabrinuti obitelji u Velikoj Britaniji', rekao je Pidgeon.
'Trebat će dosta vremena da se promijeni negativan stav koji su ljudi imali prije 10 do 15 godina – trebat će dokazati sigurnost te dobru regulaciju i sposobnost upravljanja tehnologijom na siguran način. To se ne događa preko noći', istaknuo je.
Neki europski stručnjaci za biotehnologiju već dulje upozoravaju da bi Stari kontinent zbog svojih rigoroznih zakona mogao značajno zaostati u razvoju tehnologije koja će u skoroj budućnosti sigurno biti prihvaćena, jer će omogućiti novu revoluciju u poljoprivredi – stvaranje zdravijih i nutritivno vrednijih usjeva koji će istovremeno biti otporniji na štetočine i klimatske uvjete kao što su suša, poplave i sl. 'Europa propušta priliku. Dok ostatak svijeta ide naprijed i ubire plodove novih tehnologija, Europi prijeti opasnost da zaostane. Ne možemo si to dozvoliti', upozorio je prošle godine britanski ministar okoliša Owen Paterson.