USRED TOPLINSKOG VALA

Što je sad ovo? Nad Slovenijom se razvila oluja, hoće li prijeći u Hrvatsku?

12.07.2024 u 16:48

Bionic
Reading

Hrvatska je već pet dana pod udarom neprekidnih vrućina, od kojih svi žele predah. Naši susjedi u Sloveniji, čini se, danas su ga uspjeli dobiti, no usput su dijelovi zemlje u petak u popodnevnim satima dobili i snažnu tuču

'Nad Furlanijom i Julijskom krajinom formirao se velik i organiziran olujni sustav koji se kreće u smjeru Slovenije. Može biti praćen jakim pljuskovima i udarima vjetra, a moguća je i tuča', javili su oko 15 sati iz slovenske Agencije za okoliš.

Kako javljaju meteorolozi-amateri sa stranice Neurje.si, a potvrđuju njihovi brojni čitatelji, na sjeveru i u središnjem dijelu Slovenije došlo je do kratkotrajnih i eksplozivnih udara tuče, ponegdje čak i doslovno iz vedra neba.

'U središnjem dijelu zemlje trenutno se formira vrlo jak olujni pojas koji ponegdje dovodi do guste tuče! Za vrijeme nevremena mogući su i jaki udari vjetra i pljuskovi. Niti jedan meteorološki model ili izračun nije predvidio takav događaj. Ovisno o atmosferskim uvjetima, ovaj pojas može putovati na istok i sjeveroistok - pogledajte radarsku animaciju!', pišu s Neurja.

Čitatelji te stranice iz različitih dijelova Slovenije, od Nove Gorice do Domžala te okolice Ljubljane, javljaju kako su u njihovim krajevima zabilježeni snažni udari groma, ponegdje čak i tuča.

Sudeći po njihovim komentarima, rashlađenje je najjače u dijelu Slovenije sjeverno od Ljubljane, posebno u Savinjskoj dolini, gdje puše snažan vjetar i pada kiša.

Prema trenutnim radarskim snimkama servisa dostupnima za Hrvatsku, ne čini se da će ovo nevrijeme 'počastiti' i naše krajeve.