OPREČNE INFORMACIJE

Što se to događa: Ima li ili nema pomora pčela?

11.01.2014 u 23:22

Bionic
Reading

Nema mira pčelarima. Udruge Propolis i Pčelinjak, ali i Hrvatska poljoprivredna agencija, pozvali su sve pčelare da hitno ispune upitnik o ovogodišnjim gubicima pčela i dostave ga HPA-u zbog navodnog naglog slabljenja brojnih pčelinjih zajednica i njihova odumiranja. Toplo vrijeme, kažu, može nas dovesti u dosad nezapamćene gubitke na pčelinjacima diljem Hrvatske. Ali Hrvatski pčelarski savez, sasvim suprotno, tvrdi da nikakvog pomora nema, jer se u siječnju nikada ni ne procjenjuju gubici, iako treba biti na oprezu zbog visokih temperatura

Osjetivši tu toplinu pčele su krenule izlijetati iz svojih košnica i kupiti pelud s nekih prerano procvjetalih biljaka, što ih je ne samo zbunilo, nego i dovelo u opasnost, tvrdi Damir Rogulja iz udruge pčelara Pčelinjak.

'Ako nastupi hladno vrijeme, kao što vjerojatno hoće, pčele će se smrznuti, jer su sada oslabljene', smatra Rogulja.

U Hrvatskom pčelarskom savezu jednako tako pozivaju na oprez, samo što predsjednik Martin Kranjec dodaje da ne treba paničariti onaj pčelar koji je na vrijeme i pravilno uzimio pčelinje zajednice. 'O eventualnim gubicima pčela može se govoriti tek na proljeće, jer se u siječnju takve ankete, s obzirom na to da ne pokazuju realnu situaciju na pčelinjaku, ne provode', rekao je Kranjec. Kaže da će HPS putem glasila 'Hrvatska pčela' također svima poslati upitnik o zimskim gubicima pčela.

Zlatko Tomljanović
, viši stručni suradnik za pčelarstvo u Poljoprivrednoj savjetodavnoj službi, poručio je da se gubici pčela svake godine kreću između 10 i 15 posto, ali da sada nije vrijeme kada se oni izračunavaju, jer će se prava dijagnostička slika moći vidjeti tek u ožujku i travnju, dakle kada se prikupe i obrade svi podaci s terena.

Ipak, Propolis, Pčelinjak i HPA svojim upitnikom koji su objavili na web stranicama, unatoč siječnju, apeliraju na sve pčelare da im dostave podatke o gubicima i da poduzmu sljedeće mjere: 'Najhitnije treba pregledati sve zajednice i u onima gdje su pčele izbile na satonošu, njima treba odmah staviti po šećernu pogaču na satonošu upravo na mjesto na kojem su pčele 'proključale'. Važno je naglasiti da se stavlja šećerna pogača, a ne okvire meda. Pogotovo ne okvire meda iz zajednica koje su ostale bez pčela. Jer ako je u pitanju bilo kakva bolest, time ćemo samo ubrzati propadanje već ionako oslabljenih zajednica. Ne treba okretati ni prevješavati okvire u samoj košnici jer to oslabljenim zajednicama koje imaju mlado leglo neće biti ni od kakve koristi, a u ovo doba godine bit će potpuno kontraproduktivno', priopćile su udruge i HPA.

Iz Istre stižu smirujuće informacije, jer tamošnji pčelari nisu zamijetili nikakav pomor. Ranko Anđelini, predsjednik udruge pčelara Lipa iz Pazina, kaže da trenutno nisu potrebne velike intervencije u pčelinjacima, ali da pčele treba ostaviti da miruju, javlja Glas Istre.

'Treba ih što manje uznemiravati i poticati na aktivnosti. Koliki će biti gubici biti teško je reći, trenutno u pčelinjacima nema velike krize jer pčele još imaju dovoljno zaliha hrane, ali za mjesec dana imat ćemo potpuniju sliku. Idealno bi bilo da nastupi hladnoća i da potraje do ožujka, nakon toga da se temperature dignu i da priroda krene svojim tokom, bez ekstrema koji nas znaju zadesiti u ožujku ili travnju', rekao je Anđelini.