PONUDA POSLOVA

Što sve možete raditi bez radnog iskustva

29.05.2014 u 14:24

Bionic
Reading

Prema podacima portala MojPosao, do svibnja 2014., objavljeno je 3.548 oglasa u kojima se nije tražilo radno iskustvo, što je sedam posto više nego prošle godine u isto vrijeme

Osobe bez radnog iskustva najlakše će priliku za zaposlenje pronaći u području Prodaje (Trgovine), Turizma i ugostiteljstva te IT i telekomunikacija, odnosno u tim oglasima bio je najveći broj objavljenih oglasa u navedenom razdoblju.

Najtraženija zanimanja bila su konobar/barmen, prodavač i prodajni predstavnik.

Da je poznavanje stranih jezika važno, potvrđuje podatak da se u 48 posto oglasa tražilo poznavanje nekog stranog jezika, i to prvenstveno engleskog.

Samo 30 posto poslodavaca zahtijeva poznavanje rada na računalu – MS Office te aktivno služenje internetom.

Većina poslodavaca nudi ugovor na neodređeno (52%), a 50 posto nudi ugovor na određeno.

334750, 331560, 328857, 327807
Prosječna mjesečna plaća
za radnike s manje od godine dana iskustva iznosi 4.409 kuna, što je 17% manje od prosječne mjesečne plaće u Hrvatskoj te 31% manje ako uspoređujemo prosječnu mjesečnu plaću radnika sa 10 ili više godina iskustva.

Ako nemate radnog iskustva ili tražite prvi posao, pogledajte oglase koje smo izdvojili za vas:

Mala škola – Helen Doron Dubrovnik traži dva studenta/profesora engleskog jezika ili izvorne govornike engleskog jezika koji će poučavati skupinu učenika od tri mjeseca pa do 19 godina starosti. Jedan od uvjeta je taj da su kandidati otvoreni, komunikativni, energični i spremni dijeliti znanje s drugima. Sve ostale detalje možete pronaći u oglasu.


Camp California
, međunarodni kamp za djecu od sedam do 17 godina zapošljava turističkog pratitelja za prograTeen Adventure. Budući da se program odvija na engleskom jeziku, potrebno je napredno poznavanje. Osim toga, avanturistički je duh prednost budući da voditelji zajedno s grupama sudjeluju u raznim pustolovnim akcijama na području Dalmacije, Like i Gorskog kotara. Ako ste zainteresirani za ovaj posao, prijaviti se možete ovdje.

Tvrtka GEO-TRON zapošljava 40 crtača za predmete legalizacije koji posjeduju svoj studentski ugovor. Prijaviti se možete na linku ili na broj telefona naveden u oglasu.

Sine Modo, tvrtka koja posluje u Istarskoj županiji, traži osobu za prodaju likera i suvenira na štandu u trajektnoj luci Brestova. Od osobe se očekuje odgovornost, predanost poslu, stalna komunikacija i ljubaznost prema kupcima. Osim toga, potrebno je i poznavanje njemačkog jezika. Za dodatne informacije kliknite na oglas.

Dobar životopis odskočna je daska u poslovni svijet, a posebno ga je teško napisati kada nemate radnog iskustva. No nije u pitanju nemoguća misija. Svi ljudi koji danas rade nekad su imali životopis koji stane na jednu stranicu papira. To nije ništa neobično.

Malu prednost imat će oni koji su tijekom školovanja radili i koji uz obrazovanje već mogu pobrojati konkretna (početnička) radna iskustva. Ali čak i ako niste među takvima, ne brinite. U životopisu nije bitna količina informacija, već njihova kvaliteta. Mlada osoba koja tek stupa na tržište rada kvalitetu će najbolje pokazati svojim obrazovanjem, interesima i motiviranošću da počne raditi.

Pročitajte savjet Kako napisati životopis kada nemate radnog iskustva. Također, svoja iskustva u pronalasku prvog posla možete podijeliti s nama u rubrici Vaša iskustva