NATO ZATO

Stručno mišljenje za Tomislava Karamarka

29.05.2014 u 11:22

Bionic
Reading

Kako bi bilo posve jasno svima kako bismo NATO trebali nazivati u javnom prostoru, a posebno predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku, kontaktirali smo profesoricu na Fakultetu političkih znanosti i članicu udruge Atlantsko vijeće Republike Hrvatske Lidiju Čehulić-Vukadinović

Podsjetimo, Tomislav Karamarko koristi termin NATO pakt koji neodoljivo podsjeća na vrijeme Hladnoga rata i blokovske podjele Europe i svijeta. Profesorica Čehulić-Vukadinović smatra da bi predsjednika HDZ-a Tomislav Karamarko trebao upotrebljavati termin NATO savez ili NATO alijansa.

'Mekše zvuči, a značenje je isto', objašnjava. U povijesti su se, nastavlja, za vojnopolitičke saveze upotrebljavali termini traktat, pakt, savez, alijansa. 'Službeno NATO koristi za sebe termin savez', kazala nam Lidija Čehulić Vukadinović. Napomenula je i da bi Karamarku bilo dobro da uz termin NATO savez upotrebljava sintagmu vojnopolitički savez, da se dobije na političkoj komponenti.


Komentari čitatelja

Jučerašnji tekst o Karamarku i NATO--u izazvao je zanimljivu polemiku među našim čitateljima pa prenosimo neke od komentara koji su našli objašnjenje toga što predsjedniku HDZ-a znači skraćenica NATO:
krigla1: Joooj, pa naravno da Tomek zna. Zna se da je to kratica od NAša Teritorijalna Obrana
Crvena kara: Ma kako ne zna. Pa zna se da je to Nacionalistički Anti Tito Odbor. Šta se sprdate s tim likom, pa on je još malo pa genije.