POPUT 1968.

Studenti izludili njemačkog ministra obrane

12.04.2013 u 11:11

Bionic
Reading

Njemački ministar obrane Thomas de Maiziere trebao je 10. travnja na berlinskom Sveučilištu Humboldt održati predavanje o 'doprinosu vojske društvenom zajedništvu', no dočekali su ga studenti kao iz najluđih dana 1968., sustavno remeteći svaki pokušaj ministra da počne hvaliti njemačku vojsku Bundeswehr

Na početku je sve izgledalo kao uobičajeno fakultetsko predavanje. Tristotinjak prisutnih studenata na berlinskom Sveučilištu Humboldt, s višestoljetnom akademskom tradicijom, mirno je sjedilo u klupama i čekalo da se u dvorani pojavi ministar obrane Thomas de Maiziere kako bi im održao predavanje na temu 'Armija jedinstva – doprinos Bundeswehra društvenom zajedništvu'. De Maiziere je imao namjeru približiti djelovanje i značajn njemačke vojske studentskoj populaciji, no ubrzo se pokazalo kako su oni već formirali mišljenje o ovoj tematici.

Kada je ministar obrane ušao u dvoranu, njome se prolomio gromoglasan pljesak, za koji se ubrzo pokazalo da nije u slavu vojske, nego kako bi se onemogućio De Maizierov govor. Pljesak se nastavio nekoliko minuta, a uskoro su se mogli čuti i ironični uzvici 'Thomas, volimo te!'.

Nakon toga se sprdnja na račun Merkeličina ministra obrane pretvorila u odlično osmišljen i organiziran politički prosvjed pa su se pojavili transparentni s natpisom 'Rat protiv rata' i 'Nikad više u Njemačkoj' dok je skupina studenata probila osiguranje oko De Maizierea te se legla na pod pozornice simulirajući leševe u krvavo crvenim majicama.


Dobro organiziranom, ali potpuno nenasilnom kaosu studenata Humboldta, koji ima dugu tradiciju studentskih pobuna, nisu mogli parirati ni iz ministrova osiguranja, kao ni sam De Maiziere, koji je prvo pokušao održati govor, a onda porazgovarati sa studentima. No dočekali su ga samo uzvici negodovanja pa se ministar obrane ubrzo odlučio otići i ostaviti samoga rektora Humboldta Jan-Hendrika Olbertza. On se još sljedeća dva sata nadvikivao i svađao s nabrijanim studentima dok su na njegovoj strani bili predstavnici Mladih demokršćana.

Njemački mediji konstatiraju kako se nešto ovakvo već dulje vrijeme nije dogodilo na njemačkim sveučilištima te da podsjeća na studentska gibanja legendarne 1968. godine.

Studenti berlinskog Sveučilišta Humboldt protiv ministra obrane Thomasa de Maizierea