UŽIVAJTE DOK MOŽETE

Sunčan vikend, a potom nova kiša i oko +20

18.05.2012 u 09:55

Bionic
Reading

Vikend će u cijeloj Hrvatskoj biti pretežno sunčan i suh s ugodnim proljetnim temperaturama, međutim već početkom novog tjedna slijedi nam nova promjena uz kišu, ali bez većeg zahlađenja, najavljuju prognostičari

U subotu se u unutrašnjosti Hrvatske očekuje nastavak mirnog i pretežno sunčanog vremena. Jutro će biti malo manje hladno, uglavnom uz temperature od 2 do 8 °C, no danju će se one uspeti i do 23 °C.

U subotu će na Jadranu biti pretežno sunčano i suho, samo povremeno uz malu do umjerenu naoblaku. U noći će puhati slaba bura, a danju slab do umjeren jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će se kretati od 6 do 9 °C, a uz obalu i na otocima od 11 do 16 °C. Najviše dnevne bit će od 20 do 25 °C.

U nedjelju će na kontinentu biti pretežno sunčano i još malo toplije. Poslijepodne se sa zapada očekuje porast naoblake, najprije u Gorskom kotaru, gdje navečer može pasti vrlo malo kiše. Zapuhat će slab do umjeren južni i jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura bit će od 5 do 10 °C, a dnevna između 22 i 26 °C.

Stabilni dani završit će u nedjelju, koja će biti djelomično sunčana sa sve više oblaka prema kraju dana, kada je na sjevernom Jadranu moguć početak kiše. Zapuhat će umjereno jugo koje će navečer na moru biti jako. Bit će toplo s temperaturama sličnim onima u subotu.

U ponedjeljak u cijeloj Hrvatskoj slijedi promjena vremena s mjestimičnom kišom i grmljavinskim pljuskovima. Doći će do manjeg osvježenja, ali na vidiku nema nekog drastičnog pada temperature. Bit će to topla proljetna kiša. Promjenjivo će ostati i u većem dijelu sljedećeg tjedna. Bit će to tipično proljetno vrijeme uz izmjenu sunca i oblaka, a u popodnevnim satima i uz mogućnost pljuskova.

Temperatura zraka neće se bitno mijenjati pa će uglavnom biti između 17 i 24 °C, rekao je Kristijan Božarov, predsjednik udruge Crometeo.

Zanimljivosti

Prema podacima DHMZ-a, u četvrtak ujutro na starom je Masleničkom mostu izmjeren udar bure od 180 km/h. U Makarskoj su udari dosezali 173 km/h, dok je na mosorskoj zvjezdarnici izmjereno 143 km/h. Zbog bure je trajektni promet bio paraliziran, a prema izvješću HAK-a, u prekidu su bile trajektne linije Sumartin-Makarska, Split-Vela Luka-Ubli te katamaranske linije iz Splita prema Braču, Hvaru, Korčuli, Lastovu i Visu.

HRT je javio da je, prema informacijama Gradskog centra Osejava, vjetar oštetio manje ugostiteljske i druge objekte i pokidao tende, a potopljene su i dvije brodice u gradskoj luci. Ima manjih oštećenja elektrovodova i nadzemnih telefonskih kabela, štete u park-šumama Osejava i Sveti Petar, u maslinicima i vinogradima te na povrtnim kulturama.

18. svibnja 1980. nakon erupcije vulkana Mt. St. Helens u SAD-u pepeo je kružio na visini od 9 km oko Zemlje čak 17 dana.

20. svibnja 1969. na vrhu Medvednice palo je 6 cm snijega.