čeka se odluka

Sve izgledniji predsjednički kandidat HDZ-a: Što znamo o Draganu Primorcu

29.07.2024 u 14:59

Bionic
Reading

HDZ bi ovaj tjedan trebao donijeti i formalnu odluku o svom predsjedničkom kandidatu, a sve je izglednije da bi to mogao biti Dragan Primorac

Dragan Primorac, bivši ministar iz Sanaderove vlade i znanstvenik, ime je koje se najčešće spominje kao potencijalni HDZ-ov kandidat za predsjedničke izbore.

Formalna odluka o HDZ-ovu kandidatu za predsjednika Republike donijet će se ovoga tjedna, ali to ne znači da će je stranka službeno objaviti prije rujna, piše Ivanka Toma u Jutarnjem listu. Jedino ime koje se spominje u HDZ-u je Primorac, kojeg bi HDZ podržao kao nezavisnog kandidata.

Njegovo ime nije nepoznato hrvatskoj javnosti. Radi se o uglednom znanstveniku i bivšem ministru obrazovanja u Sanaderovoj vladi.

Rođen je 1965. u Banjoj Luci, no većinu svog djetinjstva proveo je u Splitu, gdje se prije polaska u školu doselio s obitelji. U tom gradu završio je osnovnu i srednju školu te diplomirao na Medicinskom fakultetu 1991. Te godine odlazi u SAD i na Sveučilištu Connecticut, Medical School, obrazovao se iz područja genetike i forenzike. Doktorsku disertaciju obranio je 1997. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Poznati je pedijatar, forenzičar, genetičar i sudski vještak. Jedan je od pionira u identifikaciji žrtava rata iz masovnih grobnica pomoću DNA te jedan od utemeljitelja analize DNA u sudskoj medicini u Hrvatskoj. Autor je izvornih rezultata o genetičkom podrijetlu Europljana, objavljenih u najprestižnijem svjetskom znanstvenom časopisu Science, a posebno je radio na genetičkom podrijetlu Hrvata te naroda Bosne i Hercegovine. Autor je niza radova iz područja forenzičkih znanosti, populacijske genetike, molekularne genetike skeletnih bolesti u djece itd.

U politici na Sanaderov poziv

U politiku je Primorac ušao 2003. na poziv tadašnjeg premijera Ive Sanadera i odradio gotovo dva mandata kao ministar obrazovanja. Za vrijeme mandata pokrenuo je projekt besplatnih školskih udžbenika, a tada je zaživio i Bolonjski proces na hrvatskim sveučilištima i veleučilištima. No pamte se i mučne scene blokada na sveučilištu, kada su studenti tražili besplatno školstvo. Tako se pamti i scena kada su Primorca nakon intervjua na Radiju 101 ispred zgrade dočekali studenti i vikali 'Ostavka, ostavka! U jednom trenu pridružio im se i sam Primorac te počeo vikati 'ostavka' s njima.

Primorac: Sanader me izigrao

Iako je na poziv Sanadera ušao u politiku, nakon odlaska iz Vlade rekao je da ga je HDZ razočarao, a Sanader izigrao.

'Nikad u životu nisam nikome od suradnika nešto obećao, a da to nisam ispunio. Nikada nikoga ne bih iskoristio za izbore pa ga onda izigrao', kazao je 2009.

Ovo nije prvi put da se Primorac spominje u kontekstu predsjedničkih izbora. Spekuliralo se o njemu kao o HDZ-ovom kandidatu i 2009., no onda je sve šokirala Sanaderova ostavka, a isti dan ostavku na mjesto ministra podnio je i Primorac. 'Došao sam na poziv Ive Sanadera i s njim odlazim', izjavio je tada, upitan o razlozima za odlazak.

Primorac se iste godine odlučio službeno kandidirati na predsjedničkim izborima kao neovisni kandidat. Naime HDZ je za svog kandidata odabrao Andriju Hebranga, a čim se Primorac kandidirao, izbačen je iz stranke. Hebrang i Primorac u toj kampanji nisu štedjeli jedan drugoga - Primorac je optužio Hebranga da je rušio HDZ u BiH dok je Hebrang uzvratio optužbom da je dezerter. Na kraju ni jedan ni drugi nisu ušli u drugi krug, a na izborima je pobijedio Ivo Josipović.

  • +5
Dragan Primorac Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Nakon izbora Primorac se povlači iz politike i posvećuje znanstvenoj karijeri, no pravosuđe ga je gonilo zbog afere Touareg, naime DORH ga je teretio da je 2008., tijekom zabrane nabave automobila, poticao tadašnjeg ravnatelja Zavoda za norme Dragutina Fundu da mu nabavi novi luksuzni službeni terenac VW Touareg. Primorac je u tom slučaju oslobođen svih optužbi.

Odnosi sa SAD-om

Posljednjih godina uglavnom se bavi znanošću. Osnivač je američko-europskog kongresa iz kliničke i sudske genetike koji se održava svake dvije godine u Hrvatskoj. Od 2007. godine organizator tog kongresa je ISABS (International Society for Applied Biological Sciences), a od 2003. godine u suorganizaciji sudjeluje i poznata Mayo Clinic.

Suvlasnik je Specijalne bolnice Sveta Katarina, čiji je predsjednik Upravnog vijeća. Upravo se kao jedna od glavnih osoba te bolnice u vrijeme epidemije koronavirusa našao na udaru kritika poznatog znanstvenika Ivana Đikića, a on ga je prozvao za sukob interesa zbog prodaje antigenskih testova i članstva u Znanstvenom savjetu Vlade.

Primorac je u dobrim odnosima sa SAD-om, gdje se i djelomično obrazovao te i danas drži predavanja na američkim fakultetima. Jednako ga tako vežu dobri odnosi s Izraelom, a u prošlosti se čak spekuliralo o njemu kao savjetniku izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Sveta Katarina službena je bolnica Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatskog nogometnog saveza, a i sam Primorac je sportaš. U djetinjstvu je trenirao nogomet i atletiku, a kasnije se bavio karateom i taekwondoom, u kojem je bio i juniorski prvak Hrvatske. Sada se rekreacijski bavi malim nogometom, a često ga se može vidjeti i u trčanju u okolici Zagreba ili na splitskom Marjanu.