anketa

Sve više kandidata: Za koga biste glasali da su danas predsjednički izbori?

14.10.2024 u 17:14

Bionic
Reading

Iako kampanja za predsjedničke izbore službeno nije počela, svakim danom sve je veći broj kandidata, no pitanje je tko će od njih ozbiljno ući u tu utrku

Zasad posljednje ime istaknuto u utrci za novog šefa Pantovčaka ono je Mostovog Mire Bulja, čime je on postao deveti kandidat koji želi postati novi predsjednik RH.

Prvi je to, podsjetimo, napravio Mislav Kolakušić još uoči europskih izbora, a prvi od favorita bio je aktualni predsjednik Zoran Milanović, kojeg podržavaju SDP, Reformisti i Stranka umirovljenika. Nakon njega u utrku je, poslije mjeseci spekulacija, ušla nezavisna Marija Selak Raspudić, a potom je HDZ kao svog kandidata odlučio istaknuti nezavisnog, ali i bivšeg člana te stranke Dragana Primorca. S lijeve strane političkog spektra došla je jedino još kandidatura Ivane Kekin iz Možemo, a na centru i desno pojavili su se, osim Bulja, Branka Lozo iz Radićeve stranke DOMiNO, potom Tomislav Jonjić, kojeg podržava niz poznatih imena s desnice, zatim predsjednik Autohtone - Hrvatske stranke prava Dražen Keleminec te novinarka i savjetnica Milorada Dodika Aurora Weiss.

Iako imena ima napretek, pitanje je tko će od njih biti ozbiljan kandidat kada krene službena kampanja, ali i tko uopće ima šanse.

Samo četiri ozbiljna kandidata

'Ako govorimo o šansama za pobjedu na izborima, možemo govoriti o potencijalno tri kandidata, iako tu treba napraviti razliku jer je Zoran Milanović uvjerljivo favorit. Dragan Primorac, s obzirom na podršku HDZ-a, također spada među one s većim šansama. Imamo i Mariju Selak Raspudić jer se iskustvom, retorikom, pojavnošću i političkom težinom može uključiti u tu priču, ali nema stranačku infrastrukturu, što joj se već sada pokazuje kao izniman izazov. Kao četvrtu bih izdvojio Ivanu Kekin - ona je kandidatkinja ljevice, ljevije od Zorana Milanovića, i jedina na tom polu uz njega, no ona niti ima prioritet i namjeru pobijediti i zapravo nema realne šanse. Ona će zadobiti povjerenje glasača Možemo i one koji ne mogu prijeći Milanoviću preko pojedinih stavova ili gafova', kaže za tportal politički analitičar i stručnjak za komunikaciju Jerko Trogrlić.

Ostali kandidati, a svi su desno od centra, ako se pita Trogrlića, nemaju šanse.

'Dogodit će se ono što se u prošlosti znalo događati na desnici, a to je kanibalizam, odnosno jedni druge će pojesti i razvodnit će glasove, i s te strane raditi problem Draganu Primorcu. Da je, primjerice, Ivan Anušić bio kandidat, ne bismo imali poplavu kandidata na desnici jer bi HDZ imao kandidata koji se autentičnije obraća tom dijelu biračkog tijela. S obzirom na to da je Primorac takav da i u dijelu HDZ-ovog biračkog tijela nema podršku, to je pogodan teren, a imamo i dio stranaka koje moraju stvarati svoju razliku od HDZ-a tako da imaju svog predsjedničkog kandidata. To su Most i DOMiNO, a ni Bulj ni Branka Lozo nisu netko tko može ostvariti pobjedu na ovim izborima', kaže Trogrlić.

Navala kandidata na desnici

Osim što otkidaju dio birača Primorcu, Bulj uzima dio glasača Selak Raspudić, s kojom je donedavno dijelio saborski klub Mosta.

'Marija Selak Raspudić ima profilom širok dijapazon, no ona računa i na ozbiljan dio desnih birača i naravno da će i Bulj i Branka Lozo umanjiti njezine šanse, no ne samo njezine, nego i šanse Dragana Primorca', poručuje Trogrlić.

Može li velik broj kandidata na desnici povećati i šanse Milanovića da možda osvoji izbore već u prvom krugu?

'Veći broj kandidata može značiti i veću izlaznost. Ne znamo koliko će kandidata biti na kraju. Očekujem da će biti još neki koji će izraziti svoju želju, ali na kraju možda ne bude na listiću. Velik broj kandidata nije nešto što pogoduje pobjedi u prvom krugu, no i to se zna dogoditi. Činjenica je da na lijevom dijelu biračkog spektra zasad imamo dva kandidata. I rekao sam već ranije - Milanoviću bi jedini ozbiljni problem mogao biti kada bi se pojavio netko tko bi ozbiljno zagrabio u centar i lijevi spektar, ali pitanje je zašto bi se takva osoba uključila u igru kada je on veliki favorit', poručuje Trogrlić.