RUSI ODGOVARAJU MVEP-U

'Svi podaci o hrvatskom neonacizmu iz javnih su izvora'

12.06.2015 u 09:30

Bionic
Reading

Veleposlanstvo Rusije u Hrvatskoj brani uradak svoga Ministarstva vanjskih poslova u kojem je naša zemlja optužena za pokatoličenje 30 tisuća Srba. Tvrde da su svi podaci iz izvještaja 'Neonacizam – opasna prijetnja ljudskim pravima, demokraciji i vladavini prava' prikupljeni iz javno dostupnih izvora, međutim ne navode koji je to relevantni izvor zaključio da je u Hrvatskoj kroz proteklih 19 godina pokatoličeno 30 tisuća Srba

Veleposlanstvo Rusije u priopćenju navodi da je obratilo pozornost na veliki interes hrvatske javnosti i medija prema spomenutom izvještaju prije svega prema članku u kojem se govori o manifestaciji agresivnog nacionalizma, etničke i vjerske netolerancije u Republici Hrvatskoj. 'Takav interes dokazuje stvarnost postojanja u javnom i političkom životu Hrvatske problema spomenutih u izvještaju', smatraju u ruskom Veleposlanstvu.

Faktički podaci koji se nalaze u njemu, navode, zasnovani su na informaciji iz otvorenih izvora, uključujući hrvatske državne institucije, organizacije za ljudska prava te vjerske zajednice. 'Sukladno stavu Veleposlanstva, ovi podaci trebaju se razmatrati kao prikazivanje zaključka izvještaja o postojanju u Hrvatskoj nacionalističkih pokreta, stvarnost kojih, nažalost, teško može biti upitna', zaključili su u priopćenju.

Tportal je pisao o ruskom izvješću koje je naše Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) ocijenilo u potpunosti neutemeljenim te su kazali da su podaci birani i korišteni selektivno, da bi ih se prilagodilo unaprijed određenim zaključcima. Zemlje Europske unije Rusima su također uputili zajednički odgovor.