izbili i novi požari

Teška noć iza vatrogasaca, na terenu ih je do jutros bilo više od 750

01.08.2024 u 10:27

Bionic
Reading

Iza vatrogasaca raspoređenih na požarišta na području Dalmacije još je jedna teška noć. Uz velike požare na području Skradin - Ićevo i Tučepi, jučer su izbili i novi požari, priopćili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice

Prema evidenciji zaprimljenih i obrađenih vatrogasnih intervencija Državnog vatrogasnog operativnog centra Hrvatske vatrogasne zajednice od 7:00 sati 31. srpnja do 7:00 sati 1. kolovoza 2024. godine na području RH zabilježene su 122 vatrogasne intervencije na kojima je sudjelovalo 244 vatrogasnih organizacija s ukupno 755 vatrogasaca s 257 vatrogasnih vozila te deset protupožarnih zrakoplova (kumulativni zbroj na svim požarima).

Šibensko - kninska županija

Tijekom dana 31. srpnja na intervenciji gašenja požara na području Skradin - Ićevo sudjelovala su četiri protupožarna zrakoplova Canadair, tri protupožarna zrakoplova Air Tractor te 159 vatrogasca s 57 vatrogasnih vozila iz IVP Šibenik i Zadar, JVP Šibenik, Vodice i Knin, izvanredne dislokacije s područja županija Splitsko-dalmatinske, Zadarske i Karlovačke te lokalna dobrovoljna vatrogasna društva s područja Županije. Podignuta je izvanredna dislokacija Krapinsko-zagorske s 42 vatrogasca i 9 vatrogasnih vozila, a otpuštene su tijekom jutra snage izvanredne dislokacije iz Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije. Požar je aktivan, a tijekom noći je nastavljeno aktivno gašenje i sanacija požarišta. U jutarnjim satima na požarište je upućen jedan protupožarni zrakoplov Canadair. Požarom je zahvaćena makija, nisko raslinje i borova šuma na površini većoj od 1000 ha.

  • +8
Požar u Skradinu Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Uz ovaj požar, izbila su i još 2 veća požara na području Šibensko-kninske županije. Požaru na otvorenom prostoru na području Danilo Kraljice za koji je dojava zaprimljena u 12:15 sati, zahvatio je površinu od 6 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je jedan protupožarni zrakoplov Canadair, dva protupožarna zrakoplova Air Tractor te 38 vatrogasaca s 13 vatrogasnih vozila IZ VZŠKŽ. Požar je ugašen u 18:51.

U 12:59 ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Radonića. Požarom je zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 20 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su 54 vatrogasca s 18 vatrogasnih vozila iz VZŠKŽ. U gašenju s dva bacanja sudjelovao je i jedan protupožarni zrakoplov Canadair. Požar je lokaliziran u 20:19, a dežurstvo i sanacija tijekom noći.

Zadarska županija

Dana 31. srpnja u 15:28 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Radašinovci (Vrana). Požar je lokaliziran 1. kolovoza u 5:00 sai. Opožareno je 240 ha trave, niskog raslinja i borove šume.

"Još tijekom dana smo zaustavili širenje požara prema naselju Radašinovci. Ostala je aktivna sjeverna strana na teško pristupačnom terenu, a tu od jutros djeluje jedan Air Tractor. Na terenu je jučer bilo angažirano 49 vatrogasaca s 19 vozila iz 11 postrojbi s područja VZŽ Zadarske, jedan protupožarni zrakoplov Canadair i dva protupožarna zrakoplova Air Tractor", rekao nam je zapovjednik VZŽ Zadarske Matej Rudić i istaknuo da će vatrogasci nastaviti sa sanacijom požarišta.

Splitsko-dalmatinska županija

Tijekom dana 31. srpnja u gašenju požara na području Tučepa sudjelovala su tri protupožarna zrakoplova Canadair i dva protupožarna zrakoplova Air Tractor. Od zemaljskih snaga u gašenju ukupno je angažirano 306 vatrogasaca sa 77 vatrogasnih vozila iz IVP Split i Dubrovnik, izvanredna dislokacija iz Grada Zagreba te vatrogasci s područja Županije. Kao ispomoć na gašenje požara upućene su izvanredne dislokacije iz Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije s ukupno 63 vatrogasca i 21 vozilom.

Požar je aktivan i širi se na sjevernom dijelu požarišta koji je ušao u PP Biokovo, a na požarište se spustila velika količina dima. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na površini oko 400 ha.

  • +16
Podgora Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Dana 31. srpnja u 14:25 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Vrsine. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija i crnogorica na trenutnoj površini oko 500 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje ukupno 96 vatrogasaca s 28 vatrogasnih vozila iz JVP-e Trogir i Sinj, DVD Trogir, Slatine, Okruk, Seget Vranjica, Marina, Kaštela, Kaštel Gomilica, Klis, Dugopolje, Split, Trilj i Žrnovnica te izvanredna dislokacija iz Ličko-senjske županije. Tijekom dana u gašenju požara sudjelovali su dva protupožarna zrakoplova Canadair i jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor. Požar je aktivan, a u jutarnjim satima na požarište su upućena dva protupožarna zrakoplova Canadair.

- Stanje na terenu je trenutno na svim požarištima je puno bolje. Vatrogasci su radili cijelu noć kako bi obranili objekte. U prilog nam ide smirivanje vjetra, ali i dalje je prisutna velika količina dima. Izvršit ćemo zamjenu snaga na požarištima i nastavljamo sa sanacijom - rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković te dodao da su u pripravnost stavljene vatrogasne snaga iz Međimurske, Varaždinske i Bjelovarsko-bilogorske županije.