rat u ukrajini

Testiranje granica: Ruski udarni dronovi ušli u zračni prostor članice NATO-a

08.09.2024 u 10:06

Bionic
Reading

Tijekom napada na područje Odese, skupina udarnih dronova koje su lansirale ruske snage narušila je zračni prostor Rumunjske

Oružane snage Ukrajine izvijestile su o tome na Telegramu, javlja Ukrinform.

'Skupina udarnih bespilotnih letjelica narušila je zračni prostor Rumunjske', stoji u objavi.

Ranije je ukrajinsko ratno zrakoplovstvo upozorilo na napad ruskih dronova na Odešku regiju. Konkretno, jedna od skupina letjela je prema gradu Vilkove na granici s Rumunjskom.

Naveli su da su bespilotne letjelice ušle u rumunjski zračni prostor blizu Sabangije.

Kako je objavljeno, Ukrajina je u OSCE-u pozvala susjedne zemlje da obaraju ruske rakete i napadačke dronove.

Stanovnici rumunjskih okruga Tulcea i Constanța, u blizini granice s Ukrajinom, upozoreni su na rizik od 'mogućeg pada predmeta iz zračnog prostora' usred još jednog ruskog napada na ukrajinske gradove, piše Ukrajinska pravda.

Kako navode, u noći sa 7. na 8. rujna stanovnici Tulcee i Constanțe primili su upozorenje iz sustava R0-Alert o riziku od pada objekata s neba nakon ruskog napada na Ukrajinu u blizini rumunjske granice.

Vlasti u Tulcei napomenule su da je upozorenje poslano nakon što su 'nacionalne obrambene i sigurnosne strukture otkrile mogući ruski napad na objekte u Ukrajini, u blizini granice s Rumunjskom'.

'Napominjemo da su ove poruke namijenjene informiranju stanovništva u pograničnom području Rumunjske i Ukrajine o mogućim ruskim napadima na ukrajinski teritorij, kao i o mogućnosti pada objekata na nacionalni teritorij', izjavili su.

Rumunjsko ministarstvo obrane podignulo je tijekom noći dva zrakoplova zbog opasnosti na granici. U 2.25 sati dva zrakoplova F-16 rumunjskih zračnih snaga poletjela su iz baze 86 Borcea radi nadzora zračne situacije, objavilo je rumunjsko ministarstvo. Potvrdili su da je dron ušao u rumunjski zračni prostor.

'Tijekom ovih događaja, radarski nadzorni sustav identificirao je i pratio putanju drona koji je ušao u nacionalni zračni prostor, a zatim napustio teritorij leteći prema Ukrajini. Situaciju su također nadzirala dva zrakoplova F-16, koja su se vratila u bazu oko 4.08 sati', naveli su u službenoj objavi.

Dodali su da postoji mogućnost udara na nacionalnom teritoriju, točnije u nenaseljenom području u blizini mjesta Periprava. Snage ministarstva nacionalne obrane Rumunjske od jutros (nedjelja) provode istraživanja u toj zoni koristeći zračne i zemaljske timove.

Ministarstvo nacionalne obrane u stvarnom vremenu informira savezničke strukture o situacijama izazvanim napadima i ostaje u stalnom kontaktu s njima te šalje odlučnu poruku osude ovih napada Ruske Federacije na ukrajinske civilne ciljeve i infrastrukturu, a koji su neopravdani i u ozbiljnoj su suprotnosti s pravilima međunarodnog prava.