nova faza rata

Što se događa u Ukrajini? Umirovljeni general: 'Napravili su značajne uspjehe'

07.09.2024 u 08:10

Bionic
Reading

Kakav razvoj događaja očekujemo na bojištu u Ukrajini tijekom jeseni/zime ove godine? Ukrajina je napala Rusiju na njenom teritoriju u Kursku, u operaciji koja je iznenadila cijeli vojni svijet, ali je u teškoj defanzivi na istoku. Front kod Pokrovska se raspada i Rusi nadiru prema njemu. Gubitak toga logističkog središta razdvojio bi ukrajinske snage u Donbasu, a mjesta poput Kostjantinivke i Časiv Jara na sjeveru ostala bi odsječena

Ukrajinska ofenziva na Kursk ostavila je dijelove Donecka nebranjenima. Kockanje ukrajinskih vojnih lidera između zaštite Pokrovska i ofenzive u Kursku igra je velikih uloga u kojoj se odlučuje o ljudskim životima i sudbini države. Ulog je iznimno visok: gubitak Pokrovska mogao bi dovesti do sloma opskrbnih linija i jačanja ruskih snaga u Donbasu, a uspjesi u Kursku mogli bi promijeniti dinamiku sukoba i oslabiti ruske napore.

Iako se ukrajinska vojska suočava s teškim odlukama, svaka pogreška u ovoj fazi sukoba može imati dalekosežne posljedice. Dok ruske snage nastavljaju pritisak na istoku, Ukrajina mora pažljivo odmjeriti svaki potez kako bi osigurala da njene obrambene linije ostanu netaknute, a istovremeno iskoristiti prilike za strateške prednosti na drugim bojištima.

Ukrajinski dužnosnici inzistiraju na tome da gubitak Pokrovska neće rezultirati strateškom pobjedom Moskve jer će Rusiji ponestati ljudstva, oružja i streljiva. U srpnju je Ukrajina primila 10 borbenih zrakoplova F-16, a prošli tjedan već je izgubila jedan. Na prvoj crti bojišnice nije sve tako mračno jer napada ruske zračne luke, skladišta goriva, vojna postrojenja i infrastrukturu dronovima. Međutim bombardira i Rusija. Ukrenergo, ukrajinski operater prijenosnog sustava električne energije (TSO), upozorio je stanovništvo na vrlo tešku zimu nakon što je Rusija uništila polovicu kapaciteta za grijanje i proizvodnju električne energije.

Umirovljeni general HV-a Slavko Barić nije pesimističan što se tiče ukrajinske perspektive te hvali ofenzivu na dijelu fronta u Rusiji.

Operacija je dobro planirana, a snage poslane prema Kursku imaju borbenog iskustva i dobro su opremljene. Barić kaže da su se reorganizirali - upravljaju postrojbama do bojne - što znači da su izbjegli klasični brigadni sustav te su sukladno zadaćama izvukli određene postrojbe i kreirali namjenske snage.

  • +9
Ukrajinski operateri dronova Izvor: Profimedia / Autor: JOSE COLON / AFP / Profimedia

'Može se reći da su napravili značajne uspjehe, osvojili velik dio teritorija, zarobili mnogo Rusa, nanijeli teške gubitke i kontroliraju dio teritorija preko kojeg su Rusi transportirali tehniku i logistiku prema istočnoj Ukrajini', pohvalno govori vojni stručnjak o ukrajinskoj operaciji.

Fokus ruskih snaga je na Pokrovsku u Doneckoj oblasti. Prije rata on je imao oko 60 tisuća stanovnika i dugo je bio daleko od fronta. Rusi su sada došli do pet-šest kilometara od grada iz smjera 40 kilometara udaljene Avdiivke dok Ukrajinci ubrzano evakuiraju preostalo stanovništvo.

'Cilj Rusa je zauzeti što veći dio teritorija', navodi Barić, istaknuvši da je napredovanje popraćeno velikim gubicima u tehnici i ljudstvu. Mišljenja je da Moskva nema nove uvježbane snage koje su brzo borbeno upotrebljive, a sve karte bačene su na ovu ofenzivu.

Zbog toga će isforsirati napade na tom dijelu fronta, ali hoće li zauzeti cijelo područje, to neće odlučivati o daljnjem tijeku rata, mišljenja je ekspert. Osim što bi imali Donecku oblast na dlanu, njihov proboj znači da bi mogli napasti ukrajinske snage u susjednoj regiji Zaporižji.

Moskva je 2022. zauzela tri četvrtine Zaporižje, a ukrajinske snage tijekom neuspjele protuofenzive oslobodile su sićušna područja. Rusija je ondje na liniji razdvajanja izradila snažne obrambene položaje, Surovikinovu liniju, kako je po ruskom generalu Sergeju Surovikinu nazivaju neki zapadni analitičari i mediji. Riječ je o sustavu obrane s desetinama utvrđenih linija vatre, uključujući široka minska polja i inženjerske prepreke. Sada te prepreke smetaju Rusima za napad s juga. Zaporižja je uz Donbas, Luhansk i Herson jedna od četiri ukrajinske regije koje je Moskva protuzakonito anektirala u jesen 2022. godine. Mnogi vjeruju da se Rusi neće zaustaviti dok ne uspostave potpunu vlast nad te četiri ukrajinske regije.

  • +2
Ukrajinski vojnici u okolici Pokrovska Izvor: Profimedia / Autor: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Barić se slaže da im se otvara put prema Zaporižji, ali naglašava preveliku potrošnju i prekompliciranu dostavu materijala i ljudstva.

'Mobilizacija u Rusiji ne ide onako kako su zamislili, a Putin neće donijeti odluku o općoj mobilizaciji, zbog čega će imati problema oko popune snaga', kaže Barić.

Počinju pregovori?

Postoje predviđanja da bi Ukrajina mogla napasti na drugom dijelu granice prema Rusiji, primjerice Belgorod ili gdje se već primijeti ruska slabost. Ima vremena za to do rujna i listopada, kada dolaze kiše i zima te se tada očekuje stabilizacija crte bojišta.

'Očito je da će ipak početi određeni pregovori, a Ukrajina je bez obzira na sve poboljšala svoje pregovaračke pozicije jer ima pregovarati o čemu - pregovori bi prije bili isključivo o ukrajinskom teritoriju', naveo je Barić, dodavši da će dosta toga ovisiti i o tome tko će pobijediti na predsjedničkim izborima u SAD-u u studenome ove godine. Mada je važno i to što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uspio dobiti privolu Kanade, Ujedinjenog Kraljevstva i drugih zemalja za korištenje dalekometnih sustava prilikom napada na ciljeve u Rusiji oružjem koje su mu dostavili. Vjeruje da će i Amerikanci popustiti u tome.

  • +7
Rusija terorizira Ukrajinu i dalekometnim projektilima Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP / Profimedia

Dobar posao Ukrajinci rade i napadima dronovima na ciljeve unutar Rusije. Osim onih koje su dobili, imaju i svoju proizvodnju naoružanja.

Barić smatra da ne treba očekivati brze strateške promjene ni brz i jednostavan kraj rata. Vidi se da je sukob ušao u drugu fazu, u kojoj su Rusi, pored nanošenja gubitaka energetskim objektima, krenuli gađati civilne ciljeve kao odmazdu i represiju u svrhu stvaranja panike i straha u Ukrajini. Žele pokazati da i dalje imaju mogućnost gađati ciljeve na cjelokupnom njenom teritoriju, što su dokazali pogodivši gradove na krajnjem zapadu Ukrajine, nanoseći velike gubitke. To stvara nesigurnost kod stanovništva i traži određene mjere. Može se očekivati da će se to nastaviti.

Akcija na ruskom teritoriju ima i drugu stranu, odnosno mogućnost da neprijatelj priđe s boka, odsječe vas i nanese gubitke. Za sada su to Ukrajinci spriječili. Iz snimaka zarobljenih ruskih vojnika vidljivo je da su im u Kursku u ruke pali oni neiskusni, što govori da su sve dali na dio bojišnice u Donbasu da to maksimalno eksploatiraju.

Putinov položaj

Putinu treba uspjeh, vjeruje Barić, poput onog u Bahmutu da pokaže kako su osvojili još jedno ili dva nova veća mjesta. Strateški će, kaže, to biti dobro za rusku stranu, ali ne mora značiti da će što se tiče Ukrajine bitno utjecati na stanje u vojsci te da ta zemlja mora doći u situaciju da organizira određeni dio operacija oslobađanja na vlastitom teritoriju.

'Hoće li to ići skroz prema jugu u Hersonu ili će fokus biti sjeverni dio, teško je reći. Vidljivo je da Ukrajinci dobro planiraju, da stožer dobro radi, brzo prihvaćaju sve promjene na crti bojišnice i brzo uvode sredstva koja su im dostavljena - i dronove, i nove sustave, i nove postrojbe. Nisu se zaletjeli kao prošle godine, kada su započeli ofenzivu i uvodili jedinice koje nisu imale borbenog iskustva. Vjerojatno su promijenili i način obuke ili popune i nisu išli na stvaranje novih postrojbi, već su popunjavali postojeće, one koje imaju borbenog iskustva. Vjerujem da Ukrajinci mogu na kraju ove godine imati određenu prednost na nekakvoj operativnoj-taktičkoj razini, a ona bi bila preduvjet za nekakvu značajniju operaciju idućeg proljeća', zaključio je Barić.

.