kriza na bojištu

Neočekivani ruski manevar poljuljao Ukrajince: Presijecaju vitalne opskrbne linije

03.09.2024 u 17:50

Bionic
Reading

Situacija na bojištu dramatično se promijenila nakon što su ruske snage, koje su napredovale od Avdiivke prema Pokrovsku, neočekivano pokrenule veliki napad prema jugu, usmjerivši se na grad Selidove. Ovaj iznenadni manevar stvorio je krizu u ukrajinskoj obrani istočno od tog područja, posebice oko grada Karlivke, koji je do kraja kolovoza pao pod rusku kontrolu

Gubitak Karlivke bio je posebno bolan za Ukrajinu jer je ovo područje igralo ključnu ulogu u održavanju obrane na istočnom frontu. Ruske snage sada su uspjele presjeći ključne opskrbne linije te se približiti gradovima Selidove i Ukrainsk, čime su ugrozile cijelu ukrajinsku poziciju istočno od tih gradova.

Rusko napredovanje prema Kurakovu i kriza u Vuhledaru

Dok je napad na Selidove izazvao krizu u ukrajinskoj obrani, ruske snage također su nastavile napredovanje iz Marinke i Krasnohorivke prema Kurakovu, ključnom logističkom središtu za ukrajinske snage u južnom Donbasu. Ovaj napad mogao bi dodatno destabilizirati ukrajinske pozicije, posebno ako ruske trupe uspiju preuzeti kontrolu nad ovim strateški važnim gradom, javlja neovisni ruski portal Meduza.

Situacija u Vuhledaru, koji se oslanja na opskrbu iz Kurakova, postaje sve ozbiljnija. Ukrajinske snage nisu uspjele zaustaviti ruske napade s istoka, a ruske trupe dosegnule su selo Vodiane i rudnik ugljena Pivdenodonbaska sjeverno od Vuhledara. Također, zauzeli su Rusi većinu sela Kostiantinivka, čime su osigurali kontrolu nad glavnom cestom koja povezuje Kurakovo i Vuhledar.

Ova nova situacija prisiljava ukrajinske snage da koriste slabije ceste zapadno od sela Vodiane, što značajno otežava logistiku i opskrbu. Ako ruske snage nastave napredovati prema zapadu, ukrajinsko zapovjedništvo moglo bi biti prisiljeno preispitati održivost obrane utvrđenog područja Vuhledara, što bi predstavljalo još jedan ozbiljan gubitak za Ukrajinu.

Pritisak na Toreck i Kupjansk

Toreck, još jedan ključni grad na ukrajinskom frontu, trenutno je pod žestokim napadom ruskih snaga. Ukrajinska vojska nije uspjela zaustaviti rusko napredovanje na prilazima tom gradu, osobito oko rudnika i jalovina između Torecka i već zauzetih naselja poput Družbe, Pivničnog, Pivdenog i Zaliznog.

Istovremeno su ruske trupe pojačale svoje napore istočno od Torecka, prešavši kanal Siverski Donec-Donbas blizu Ozarianivke. Sada napreduju prema kanalu i iz Andriivke, što znači da bi područje Torecka uskoro moglo biti pod dvostrukim napadom s juga i istoka. Ako ruske snage uspiju u ovim napadima, Toreck bi se mogao naći u izuzetno nepovoljnoj situaciji, što bi moglo imati ozbiljne implikacije za ukrajinsku obranu u regiji.

U istočnoj Ukrajini, nakon kratkog zatišja, ruske snage nastavile su svoj pritisak na Kupjansk u regiji Harkiv. Zauzele su većinu sela u kojima su ukrajinske obrane uspjele izdržati više od godinu dana, odolijevajući višestrukim velikim napadima. Južno su ruske trupe duboko prodrle u ukrajinsku obranu oko Pisčanog, približivši se na samo osam kilometara od rijeke Oskil. Ako ruske snage dosegnu rijeku, ukrajinske trupe na istočnoj obali blizu Kupjanska -Vuzloja bit će odsječene od ukrajinskih snaga koje djeluju južnije u sektoru Svatove.

Ukrajinska ofenziva u Kursku: Uspjesi i izazovi

Dok se ruska ofenziva širi na više frontova, ukrajinske snage nastavljaju svoju ofenzivu u ruskoj Kurskoj regiji. Iako je tempo ukrajinske ofenzive usporen, ukrajinske trupe uspjele su ostvariti određene taktičke uspjehe, zauzevši selo Martinovka blizu autoceste Sudža-Kursk.

Međutim, nakon što su ruske rezerve premještene u Kursk, fronta je postala znatno utvrđenija, a ukrajinske snage sada su prisiljene prilagoditi svoje taktike. Umjesto brzih napada oklopnih grupa, Ukrajina koristi pješačke napade uz podršku artiljerije, dronova i tenkova, što podsjeća na prilagodbe koje su morale biti napravljene tijekom ofenzive u Zaporižji 2023. godine.

  • +23
Ukrajinska protuofenziva Izvor: Profimedia / Autor: Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia

Unatoč izazovima, ukrajinske snage postigle su značajan napredak južno od Korenova, gdje su zauzele sela Snagost, Višnejka i Krasnooktjabrskoe. Ovaj napredak omogućio im je da dosegnu rijeku Sejm, čime su učinkovito odrezale ruske snage u Korenovu od ostatka njihovih snaga u središtu distrikta Gluškovo. Iako su mostovi u području Gluškova uništeni, ruske snage i dalje pokušavaju izgraditi pontonske mostove kako bi održale svoje opskrbne linije.

Ipak, ruske snage uspjele su zaustaviti ukrajinsko napredovanje istočno od Sudže te sada pokreću protunapade s ciljem vraćanja ukrajinskih snaga prema njoj i preko rijeke Psel. Ove bitke, koje se trenutno vode u selima Spalnoe i Borki, ključne su za uspostavu obrambenih linija.

Zračni udari sve snažniji

Na cijelom kurskom frontu ruski avioni izvode intenzivne zračne udare, pokušavajući omesti ukrajinske napade. Dok su ukrajinske trupe napredovale s mobilnim grupama, ovi udari su bili manje učinkoviti jer su ruske bombe vođene satelitskom navigacijom bile usmjerene na stacionarne ciljeve. Međutim, nakon što je ukrajinsko napredovanje zastalo, broj zračnih udara na obje linije fronta i područja blizu stražnjih linija naglo je porastao.

Ova promjena taktike mogla bi imati značajan utjecaj na daljnji tijek sukoba, osobito ako ruske snage uspiju destabilizirati ukrajinske linije obrane dovoljno dugo da pokrenu protunapade i povrate izgubljeni teritorij.