poput zmaja

Čini se da je Ukrajina razvila dron koji bljuje vatrenu kišu, evo što znamo o njemu

04.09.2024 u 12:37

Bionic
Reading

Video objavljen na internetu u ponedjeljak, koji prikazuje inovativnu upotrebu dronova u ukrajinskom ratu - ispuštanje vatre s visine - izazvao je velik interes. Mnogi se pitaju kako djeluje taj novi sustav

Snimka objavljena u ponedjeljak prikazuje dron kako ispušta zapaljivu tvar na šumarak usred polja. Čini se da je to prikaz iz prve perspektive s kamere drona (FPV), nakon čega slijedi zračna snimka napada iz daljine.

Prema snimci nije bilo jasno je li u pogođenom području bilo vojnika. Mnogi ukrajinski profili na društvenim mrežama podijelili su je, a pripisana je 108. brigadi teritorijalne obrane ukrajinske vojske.

Jedan račun tvrdio je da je geolocirao udar na polje odmah iza ruskih linija u Zaporižji na jugoistoku Ukrajine.

Drugi profil, jedan od prvih koji je objavio snimku, dodao je slavodobitnu rečenicu 'Dracarys!', referencu na naredbu zmajevima da napadnu u seriji 'Igra prijestolja'.

Na X-u je otvoreni obavještajni račun @OSINTechnical objavio da dron ispušta rastopljeni termit.

Ta tvar, mješavina aluminijskog praha i željeznog oksida, može dosegnuti 2200 Celzijevih stupnjeva, što je dovoljno da probije metal.

Ukrajinski portal Militarnyi navodi da težina korištene bojeve glave još uvijek nije poznata, ali bi mogla biti veća od nekoliko kilograma. To je moguće jer najjači 13-inčni FPV dronovi mogu nositi do osam kilograma korisnog tereta na udaljenosti do pet kilometara.

Ovo je prvi put da je termit korišten na ovaj način. Međutim ukrajinska vojska već dugo upotrebljava termitna punjenja u obliku slobodno padajućeg streljiva.

Operateri bespilotnih letjelica koriste ih za ispuštanje dronova u otvore napuštenih neprijateljskih oklopnih vozila te na krovove zgrada u kojima se nalaze neprijateljski borci. Osim toga, termit može progorjeti čelični trup lako oklopljenih vozila te otopiti aluminijski oklop vozila kao što su BMD-4 i BMP-3.

Obično se takvo streljivo izrađuje u obliku punjenja težine do kilograma u metalnom kućištu četvrtastog oblika koje sprječava moguće kotrljanje pri ispuštanju.

Njegova cijena kretala se oko 12 američkih dolara. Dizajn mu je iznimno jednostavan, a komponente lako dostupne.

Prema organizaciji Action on Armed Violence, britanskoj zagovaračkoj grupi, obje strane su u Ukrajini koristile termit, a njegovo ispuštanje iz drona čini se bez presedana. Analitičar iz Centra za europsku politiku nazvao je rat u Ukrajini 'rat na rubu šuma' jer se vojnici sklanjaju od dronova u šumovita područja, poput onih na snimci.