PLENKOVIĆ ZADOVOLJAN

Tijela HDZ-a podržala sporazum, Vlada će imati 18 ministarstava

07.10.2016 u 20:29

Bionic
Reading

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a jednoglasno su prihvatili sporazum s Mostom, izvijestio je nakon sjednice tih tijela predsjednik stranke Andrej Plenković. O imenima i resorima, dodao je, razgovori će krenuti sljedeći tjedan

'Imali smo vrlo sadržajnu i kvalitetnu raspravu u kojoj je sudjelovao niz kolega i mislim da smo na ovaj način završili ovaj ciklus aktivnosti i od ponedjeljka krećemo s novom zadaćom', poručio je Plenković.

Iako je to podržano jednoglasno, ima onih koji neslužbeno izražavaju nezadovoljstvo.

'Nisam primijetio da je netko izrazio nezadovoljstvo. Naprotiv, mislim da su vrlo zadovoljni, osobito kad su čuli cjelinu i kontekst razgovora i sve što se odvijalo u tim procesima. Bilo bi sasvim drugačije da smo osvojili 76 mandata, tada bi svi bili jako sretni i zadovoljni. Međutim, sa 61 mandatom, s postignutim dogovorom, s vjerodostojnom kombinacijom HDZ-a i Mosta, mislim da su svi kolege koji su danas bili ovdje bili sasvim jasni i pozitivni', rekao je Plenković.

Ponovio je da kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović ide s više od 90 potpisa - potpisima svih osam manjinaca, pet HSS-ovih, tri potpisa Bandićevog kluba te 15 Mostovih potpisa.

Što se tiče imena ministara, o tome se nije razgovaralo, kazao je.

'Idemo na koncept 18 ministarstava te četiri potpredsjednika koji bi izgledno imali resore. To je namjera, ali ćemo kad dobijemo mandat detaljnije pristupiti toj temi', kazao je Plenković.

Broj ministarstava smanjit će i to na način da će se Ministarstvo poduzetništva pripojiti Ministarstvu gospodarstva, a govori se i da bi se Ministarstvo socijalne politike moglo pripojiti Ministarstvu rada.

Plenković je potvrdio da razgovori o imenima kreću u ponedjeljak.

'Predsjednica je sazvala Sabor za petak u 15 sati. Znate da treba donijeti čitav niz formalnih odluka kao što su izbor novog predsjednika Sabora i izbor radnih tijela. Kako će se sve odvijati  u petak popodne, raspravit ćemo s aktualnim i budućim predsjednikom Sabora', rekao je Plenković, upitan hoće li Vlada biti potvrđena sljedeći petak.